Политиците ще ви кажат, че инфлацията е по вина на корпорациите. Корпорациите пък ще обвинят политиците и ще посочват, че причината за по-високите цени се крие в програмите за стимулиране на икономиката. Истината, казват икономисти, че и двете са верни. И не само, пише CNN.

В Съединените американски щати инфлацията достигна 6,8 процента през ноември, в Европейския съюз е 4,4 процента за октомври, а в България достигна 6 процента.

Повишените на цените само по себе си не е само лошо. Икономистите обаче биха били притеснени, ако инфлацията продължи да расте, а заплатите не. И засега положението, особено на Стария континент, е такова: повишението на възнагражденията не може да компенсира по-скъпите храни, енергия, жилища и други стоки. Хората, очаквано, са ядосани. И макар да няма една конкретна причина за инфлацията, медията събира някои от силите зад повишението на цените.

Пандемията

Пандемията промени множество аспекти от живота ни. Когато светът затвори през пролетта на 2020 г., изглеждаше, че сме издърпали световната икономика от контакта.

Но година и малко по-късно търсенето на потребителски стоки се възстанови — и то значително. САЩ и Европа наляха трилиони долари и евро стимули в икономиката — но насред опасността от вируса и здравните мерки, които ограничиха възможността за пътувания и посещения на ресторанти кина, потребителите започнаха да купуват стоки.

Докато търсенето бързо се изстреля, предлагането не успя да постигне същия забележителен растеж. Заводите все още са обект на здравни мерки, а често работата е прекъсвана заради новозаразени. Суровините също страдат от дисбаланс, а пристанищата са задръстени от кораби със стоки.

Още колко дълго ще растат цените в Европа

Още колко дълго ще растат цените в Европа

Очаква се инфлацията да удари рекорд от 4,3-4,5%, но може би това е върхът

Корпорациите

Може би е по-политически удобно да обвиним корпорациите. Все пак маржовете им нараснаха въпреки че разходите също се покачиха.

Около две трети от най-големите публични американски компании отчетоха по-големи маржове тази година, спрямо същия период на 2019 г., според Wall Street Journal. С други думи, въпреки че цените на суровините, труда и транспорта се увеличиха заради пандемията, големите корпорации ги прехвърлиха върху потребителите като увеличиха цените.

И макар да е вярно, че някои големи компании влошават ситуацията с инфлацията, има по-голям структурен проблем: в продължение на десетилетия слаби регулатори си затваряха очите за концентрирането на твърде много пазарна мощ в твърде малко корпорации.

Деглобализацията ще донесе по-високи цени

Деглобализацията ще донесе по-високи цени

Тенденцията набира инерция и носи лоши новини за потребителите

Политиците

Битката е особено нажежена в САЩ, където републиканците обвиняват демократите и Байдън за инфлацията. Администрацията сега подготвя още стимули в опит да съживи икономиката.

Вярно е, че правителствените разходи повишават инфлацията, но икономистите казват, че идеята на Байдън за разширение на социалните мерки няма да доведат до по-високи цени.

Някои мерки, като помощ за наемите за най-бедните, намаляване на цените на лекарствата и по-достъпните детски градини, всъщност могат да охладят цените и недостига.

А и републиканците удобно забравят, че през 2020 г. тогавашният президент Тръмп също подписа мерки за трилиони долари.

Централните банки

През последната година и половината парите са на практика "безплатни", благодарение на мерките на Федералния резерв, Европейската централна банка и други централни банки по света, които намалиха лихвите и стартираха програми за изкупуване на активи.

Действията им помогнаха на икономиката, но в продължение на месеци Фед твърдеше, че инфлацията е временна — докато наскоро председателят Джером Пауъл призна, че това вече не е така. И Фед най-сетне ще натисне спирачките.

Лагард не очаква повишение на лихвите в Европа догодина

Лагард не очаква повишение на лихвите в Европа догодина

Инфлацията е преходна, смята президентът на Европейската централна банка