Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард смята за малко вероятно повишението на лихвите на Стария континент догодина. Но заяви, че е готова да действа бързо за справяне с повишена инфлация, ако това се окаже необходимо, пише Bloomberg.

"Когато условията, поставени в прогнозите и целите ни, бъдат покрити, няма да се колебаем преди да действаме", каза тя пред Reuters.

Коментарът ѝ идва дни след публикуването на данните за инфлацията, които показаха, че цените са се повишили с 4,9 процента през ноември — най-бързия темп в историята на общата валута. В Германия ръстът е 6 процента.

Той идва и след изненадващо ястребовите думи на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който по-рано тази седмица заяви, че думата "преходна" вече не трябва да се използва за описване на ситуацията с инфлацията.

В петък Лагард обаче заяви, че настоящото повишение на цените е временно и допълни, че сравнението между Европа и Съединените американски щати е неподходящо. Инфлацията в Стария континент ще започне да се забавя догодина, когато въздействието от намалените данъчни ставки в Германия отпадне, а цените на енергията спрат да растат, каза тя.

Всички гледат към предстоящата среща на ЕЦБ на 16 декември, на която ще се вземе решение за бъдещето на стимулиращите мерки, както и ще бъдат представени актуализирани прогнози за икономическия растеж и инфлацията.

Очаква се в края на март 2022 г. да бъде спряна основната програма на стойонст €1,85 трлн., която подкрепя пазара на дълг. Въпросът е какво ще се случи с другата програма. Лагард засега отказва коментар заради несигурността около новия вариант на коронавируса.