Износителките на петрол все още не са се възстановили напълно от драматичния шок на цените през 2014 година. Това предупреди ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на конференция в Дубай през уикенда.

"С по-ниските приходи, фискалните дефицити намаляват, но бавно, въпреки значителните реформи", коментира тя. "Това доведе до значително увеличение на публичния дълг от 13% към БВП през 2013 година до 33% през 2018 година", допълва тя, цитирана от CNBC.

Лагард предупреждава за практиката на суверенните фондове в Близкия Изток, които често директно финансират проекти на държавни компании, заобикаляйки нормалния процес за финансиране, въпреки високите нива на задлъжнялост на дружествата.

"При някои от износителките на петрол от Близкия Изток има ръст на растежа, но той все още е под нивата отпреди глобалната финансова криза", посочва Лагард.

Фискалният дефицит в региона остана на високо ниво - от 64% към БВП през 2008 година до 85% десетилетие по-късно.

"Говорейки за глобалната икономика, не се задава глобална рецесия на хоризонта, но рисковете за растежа нарастват, заради търговския конфликт и затягането на финансовите условия", казва още шефът на МВФ.