Миналата седмица спекулантите купуваха алуминий на фона на скока в цената от $100/тон след новината, че алуминият на Лондонската борса за метали LME скоро може да изключи руските доставки. LME продължава да преразглежда забраната, която ще спре руския алуминий, никел и мед от борсата.

Този ход ще доведе до сериозно последици, защото руският Nornickel отговаря за 7% от глобалното производство на никел миналата година. Тази година от "Русал" се очаква да достави около 6%, пише Reuters.

Така например , американските санкции срещу руския предприемач и Олег Дерипаска през 2018 г., доведоха до фактическа забрана на доставките на алуминий на компанията "Русал". Резултатът беше огромен скок в борсовите цени. Следователно сега има страх е, че забраната на LME за руския метал може да има подобно въздействие.

Запасите от алуминий на LME се увеличиха с около 45 000 тона между август и септември, което обърна тазгодишната тенденция на спад на запасите. Повечето руски метали продължават да идват от източните морски пристанища за доставка до азиатските складове на LME. Все пак обемите остават скромни, засега поне.

LME обаче не е единственият търговски обект на Русия за търговия с метал. Мнозина се оплакаха от наводнението с руски метали в Европа по време на годишното изложение Aluminum Exhibition in Dusseldorf.

Според много експерти от сектора това вреди на пазара, особено за екструдирани продукти. Турция например беше 6-ият по големина чуждестранен доставчик на екструдирани продукти за Германия миналата година, но тази година тя е най-големият доставчик. Турция просто внася евтин руски природен газ и суровини, след което произвежда и изнася продукта към своите съседи в Европа, където има свободен достъп за търговия.

Очакванията за търсене през следващата година са още по-лоши, като някои договори за фиксирана мощност изтичат в края на тази година. Междувременно Германия и и Обединеното кралство са пред рецесия . Повечето производители едва ли са положително настроени за следващата година

Германското правителство обяви таван на цените на енергията, което трябва да облекчи мъките на промишлените потребители. Въпреки това високите цени продължават да нанасят щети. Много производители претърпяха съкращения, докато някои топилни предприятия решиха да спрат работа.

Надеждата е, че индустрията някак ще преживее зимата. Въздействието от високите разходи за електроенергия обаче, ще вгради засили вноса от пазари с по-ниски разходи. Това от своя страна ще затрудни предлагането на местните производители и преработватели през следващите години.