Рекордната гореща вълна в Европа не означава рекордно производство на слънчева енергия, макар това да звучи логично. Дори има точно обратен ефект, тъй като изключително високите температури всъщност намаляват ефективността на слънчевите панели, пише Oilprice.

Tемпературите в Обединеното кралство например достигнаха най-високите досега рекордни стойности от над 40 градуса по Целзий тази седмица. Във вторник температура от 40,3°C беше регистрирана в Конингсби в Обединеното кралство, съобщи метеорологичната служба на Обединеното кралство, добавяйки, че това е първият път, когато рекордните температури в Обединеното кралство са надхвърлили 40°C.

Докато слънчевата продукция е сравнително висока през последните дни, тя не е счупила никакви рекорди, според търговската асоциация Solar Energy UK.

"Самата топлина леко намалява ефективността на слънчевите панели", каза главният изпълнителен директор на Solar Energy UK Крис Хюет пред BBC. "Така че не очаквайте да видите рекорди", добави експертът.

При много високи температури много голям брой електрони на слънчевия панел се възбуждат, което намалява генерираното напрежение и ефективността на панела.

Горещото време може да намали ефективността на слънчевите панели с между 10%- 25% според дистрибутора на соларно оборудване в САЩ CED Greentech.

Европа не е готова за тази гореща вълна

Европа не е готова за тази гореща вълна

Континентът посрещна енергийната криза по-рано

"Може да изглежда нелогично, но ефективността на слънчевия панел се влияе отрицателно от повишаването на температурата.

Фотоволтаичните модули се тестват при температура от 25 градуса по Целзий и в зависимост от тяхното инсталирано местоположение топлината може да намали изходна ефективност с 10-25%. Тъй като температурата на слънчевия панел се повишава, неговият изходен ток се увеличава, докато изходното напрежение намалява линейно", отбелязва CED Greentech.