Поевтиняването на храните в глобален мащаб забавя темпо през януари, но поскъпването на зърнените култури не надделява над спада в цените на захарта, маслото и сирената

Индексът на цените на храните в света, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана (FAO) и отчитащ месечните промени в цените на избрани зърнени и маслодайни култури, млечни и месни продукти, както и захарта, се е понижил минимално през януари спрямо декември - до 169,5 пункта от 169,8 пункта, обявиха от агенцията към ООН. Показателят остава и с 3% под нивото си от януари 2017 година.

Поскъпването при зърнените култури е компенсирано от продължаващото понижаването на цените на захарта, маслото и сирената, уточняват от организацията.

Цените на зърнените култури са ес покачили с 2,5% спрямо декември, тъй като ефектът от изобилното предлагане бе заличен от опасенията за неблагоприятни метеорологични условия за развитието на пшеницата и царевицата в основни производствени региони и обезценяването на щатския долар. Спрямо януари 2017 г. подиндексът отчита ръст от 6,3%.

При растителните масла е отчетено минимално увеличение на подиндекса до 163,1 пункта от 162,6 пункта през декември 2017 г., като палмовото масло поскъпна умерено, докато при слънчогледовото олио и рапичното масло е отчетено известно поевтиняване заради слабото търсене на олиото, както и заради излишъците в Европейския съюз и по-високите от очакваните запаси от рапично масло в САЩ и Австралия.

Средните цени на млечните продукти в света са се понижили с 2,4% през януари спрямо декември, след като поевтиняването на маслото и сирената вследствие изобилните запаси в северното полукълбо и Австралия натежа при изчисляването на подиндекса в по-голяма степен от поскъпването на сухото мляко.

Това е 4-ти пореден месец на понижаване на цените на млечните продукти, но те все още са с 41% над цикличния си минимум, достигнат през април 2016 година, припомня sinor.bg.

При месните продукти подиндексът се е понижил до 170,6 пункта от 171,8 пункта през декември, но остава със 7,4% над нивото си от януари 2017 г., след като слабото търсене на птиче и свинско месо на международните пазари при изобилно предлагане не бе компенсиран от незначителния ръст на цените на говеждото и овчето месо благодарение на силното търсене на последното в Азия и Близкия изток.

Захарта е поевтиняла с 1,6% през януари на месечна база и вече е с 30,4% под цените от същия месец на 2017 г. вследствие на богатите реколти от захарна тръстика в основните държави-производителки, довели до увеличаване на предлагането на продукта на международните пазари.