Централната банка на Англия повиши лихвените проценти за 12-ти пореден път, в опит да прекрати бързото покачване на цените, пише CNN. Лихвата на банката се покачи от 4,25% на 4,5%. Централната банка започна с увеличение на лихвените проценти от декември 2021 г., за да се опита да контролира инфлацията, която в момента е над 10%.

Междувременно лихвеният процент на Bank of England вече е на най-високото си ниво от 14 години насам, наред с нарастване разходите за живот. Инфлацията упорито остава на високо ниво, заради нарастващите цени на храните с най-бързите си темпове от 45 години.

От декември 2021 г. досега ставаме свидетели на поредица от повишения на лихвените проценти на банката, опитващи се да контролират инфлацията. Това се случва и в много други европейски икономики.

Смяташе се, че през следващите месеци повишаването на лихвените проценти спре. Някои икономисти предполагат, че може да има още едно или две повишения.

Защо Bank of England променя лихвените проценти?

Тя беше подложена на натиск да повиши лихвените проценти, тъй като има цел да поддържа инфлацията от 2%, но в момента цените се покачват над пет пъти това ниво. 

Едно от най-големите последствия от повишаването на лихвените проценти е спадът в цените на пазара на имоти. След период на изключително ниски лихви за кредитополучателите, много собственици на жилища сега са изправени пред вероятността от много по-скъпи месечни вноски.

Но все пак има лъч светлина - цените на жилищата в Обединеното кралство се повишиха за първи път от осем месеца насам, след най-дълбокия си спад от 14 години. Това стана ясно от данните на един от най-големите ипотечни кредитори в страната Nationwide Building Society, публикувани в началото на месеца.

Според данните стойността жилищата са се покачили с 0,5% миналия месец, след спад от 0,7% през март. Това е първото увеличение от август насам. Икономистите очакваха спадовете да продължат.