В сряда сутринта на Уол стрийт има ново оживление, след като новините за печалбите на JPMorgan Chase и Yahoo надминаха прогнозите, съобщава The New York Times.

По-високите от очакванията печалби преодоляха някои от опасенията на инвеститорите, свързани с кризата на пазара на недвижими имоти и продължаващите проблеми на кредитните пазари.

Пазарът миналата седмица внимателно следеше данните за жилищния сектор, които излязоха слаби. Но данните за инфлацията на потребителските цени през септември отговориха на прогнозите.

Очакванията на инвеститорите за третото тримесечие бяха слаби, отчитайки сътресенията на пазарите през лятото. Някои прогнози за печалбите, особено идващите от финансовия сектор, бяха много разочароващи.

Но силните резултати на компании, които влизат в Dow Jones industrial average, включително JPMorgan Chase, Altria Group и United Technologies, насърчиха инвеститорите и им дадоха надежди, че печалбите на третото тримесечие като цяло може би ще са по-високи от очакваното.

Технологичният Nasdaq също тръгна нагоре със солидните печалби на Intel, Yahoo и International Business Machines.

В средата на сутрешната търговия Dow се покачи с 0.31 процента до 13,955.94. Индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 0.58% а Nasdaq вдигна цели 1.16%.

Цената на боновете поскъпна. Лихвата на 10-годишните Трежъри бонове падна до 4.60 процента  от 4.66 процента късно вчера.

Възходът на Уол стрийт има зад гърба си два дена на загуби, като акциите във вторник се понижиха заради разочароващите доклади от банките, дължащи се на продължаващата кредитна криза. Инвеститорите бяха стреснати също и от думите на Бен Бернанке от Федералния резерв, че спадът в сектора недвижими имоти ще трае и през следващата година.

Но се оказва, че печалбата на третата в страната банка JPMorgan Chase за третото тримесечие се покачва с 2%, което доведе до 3.4% ръст в цената на акциите й.

Печалбите на Yahoo се свиват, но добрата новина е, че с по-малък темп от очакваното и анализаторите очакват Интернет компанията вече да достига повратната си точка. Акциите на Yahoo качиха 7.9%.

Производителят на чипове Intel обяви 43% увеличение на печалбите си през трето тримесечие и акциите на компанията качиха 4.6%.

Освен печалбите, инвеститорите абсорбираха два икономически доклада, които изглежда дават на Фед повече пространство за действие относно рязане на лихвите. Срещата на централните банкери е в самия край на октомври. Става дума за данните за инфлацията, които показват, че инфлационни рискове има, но не толкова големи, че да спрат решение за лихвите. После, търговският департамент твърди, че строителството на нови жилища е на 14 годишно дъно.

Цените на петрола се покачват, като барел „крюд" струва $88.04. Цените на златото се покачват, доларът пада.

Японският Nikkei затовир 1.07% надолу, британският FTSE 100 се качи с 0.79%, германският DAX качи 0.23%, френският CAC-40 отбеляза увеличение от 0.84 %.