Ирландия расте по-бързо от която и да е друга европейска икономика, но бюджетът за следващата година, който трябва да бъде представен днес, ще е далеч по-предпазлив поради една причина: Brexit, пише The Wall Street Journal.

Връзките на Ирландия в търговията и финансите с Великобритания означават, че напускането на страната от Европейския съюз представлява по-голям риск за икономиката ѝ, отколкото за която и да е друга от оставащите 26 членки на блока.

Великобритания все още не може да постигне споразумение за напускане и несигурността около бъдещите отношения остават висока. Най-тежкият изход ще бъде "твърдият" Brexit, при който Острова излезе без сделка за търговията и без период, в който бизнесът може да се настрои към новите бариери и регулации.

След свиреп срив на имотния пазар преди десетилетие, Ирландия възстанови и се превърна в една от най-бързорастящите икономики в света. Правителството очаква брутният вътрешен продукт да нарасне със 7,2 процента през 2018 година.

Разбира се, дял има данъчната политика - редица международни гиганти имат централи в Ирландия, включително компании като Apple, Facebook, Google.Правителството вече даде сигнал, че в следващия бюджет някои данъци ще бъдат намалени, а публичните разходи ще се повишат. Но и подчерта, че трябва да постигне баланс, за да може да отговори на труса след напускането на Великобритания.

Премиерът Лео Варадкар, който може се изправи пред избори в следващите 12 месеца, показва необичайна предпазливост, тъй като тазгодишните приходи дават възможност за увеличаване на доходите на населението чрез огромни данъчни облекчения.

През юли Международният валутен фонд изчисли, че икономиката на Ирландия ще бъде с 2,5 процента по-малка, ако Великобритания постигне сделка - и с 4 процента по-малка, ако Лондон се провали.

Заплатите на Острова ще се удвоят чак в края на века

Заплатите на Острова ще се удвоят чак в края на века

Възнагражденията растат твърде бавно след кризата

В последните два бюджета правителството обяви серия мерки, които да помогнат на бизнеса да се подготви за Brexit.