Най-голямата икономика в Азия - Китай - дълго бе добре позната със смога си. Но днес съседна Индия води далеч по-голяма битка със замърсяването. Южноазиатската държава е дом на 10 от най-замърсените града в света, пише Bloomberg.

Извън столциата на Индия, Ню Делхи, Кусум Малик Томар познава добре личната и икономическа цена от вдишването на един от най-токсичния във света въздух. На 29 г. тя научава, че замърсяването е най-вероятният причинител на рака, който расте в дробовете ѝ. Тя никога не е пушила. Съпругът ѝ Вивек продал земя, за да плати за лечението ѝ, заели пари от семейството. Спестяванията им бавно изчезнали.

"Правителството мисли за икономическия растеж на страната, но хората умират или страдат от различни заболявания", казва Томар. "Как може да растеш икономически, когато гражданите ти се изправят пред икономически проблеми заради замърсяването на въздуха?"

Индия отдавна се опитва безуспешно да постигне същия тип координиран национален подход, който помогна на Китай да се пребори със замърсяването. Премиерът Наредра Моди и правителството му предприемат нови инициативи, които, твърдят те, намаляват опасността във въздуха. Но те ще трябва да са достатъчни, за да надхвърлят други аспекти на бързия индийски растеж: като прахта, оставена от хилядите нови строежи до газовете от милионите коли.

В следващите седмици новите мерки на правителството ще бъдат поставени под изпитание заради спускащата се зима в северна Индия. През този сезон нивите избухват в пламъци, а милиони фоерверки се пускат в небето по време на фестивала Дивали, което обикновено повишава замърсяването до опасни нива.

Ако бъдат приети стриктни политики за борба със смога, индийските граждани и правителството ще са много по-богати. По изчисления на Световната банка, разходите за здравеопазване и загубите в продуктивност от замърсяването струват на Индия 8,5 процента от брутния ѝ вътрешен продукт. При размер от $2,6 трилиона това са около $221 милиарда всяка година -- или почти четири пъти БВП на България за 2017 г.

Икономиката на Индия е най-бързорастящата голяма в света. Китайската, която се оценява на $12,2 трилиона, е пет пъти по-голяма. Южноазиатската държава все още промотира производства, които повишават замърсяването, казва Рагхбендра Джха, професор по икономика.

Климатичните промени и селското стопанство: Губи Индия, печели Канада

Климатичните промени и селското стопанство: Губи Индия, печели Канада

Те могат да направят бедните още по-бедни, а богатите - още по-богати

Когато Арвинд Кумар от болница в Ню Делхи започва като хирург през 1988 г., 90% от пациентите с белодробен рак са мъже, пушачи, на средна възраст. Сега, казва той, 60 процента от случаите са при непушачи, а половината са жени.

Малките вредни замърсяващи частици във въздуха се свързват с редица болести от астма до болести на сърцето и рак, като допринасят за смъртта на над 1,1 милиона индийци през 2015 г.Междувременно, след две десетилетия на експанзия, което промени световната икономика, Китай диражира промяна към по-малко замърсяващите услуги и консумация. И въпреки че в градовете ѝ все още има дни със смог, подобренията са видими с просто око.

Броят на "много нездравословните дни" - когато нивата на PM2,5 преминават 200 - са се покачили с 84 в Ню Делхи през 2017 г. от 66 през 2015 г. В Пекин те са намалели до 20 от 43.

Всички домове в Индия ще имат ток от догодина

В най-бързорастящата икономика най-после всички ще имат ток

Домакинствата са спестили електроенергия за $7.275 милиарда в последните 3 години

"Основният проблем е, че хората не настояват постоянно за подобрение на ситуацията, както се случи в Китай", казва Майкъл Грийнстоун, директор на Energy Policy Institute към University of Chicago.

Министерството на околната среда твърди, че предприема мерки и дори отчита намаляване на PM2,5 през септември в Ню Делхи. Ведомството въведе система за ранно предупреждение при очаквано повишаване на замърсяването и планира други мерки като по-често миене на улиците.

Правителството признава, че трябва да направи повече, обещавайки повече соларна енергия, подобрени стандарти за емисиите. Властите се опитват и да забранят на земеделците да горят нивите.

Но в Индия има и друг проблем. В хаотичната демокрация, в която често бедността и безработицата са виждани като много по-големи проблеми, различните правителствени клонове се управляват от различни партии, които често нямат стимул да си сътрудничат.

В Китай властта обяви "национална война" срещу замърсяването и заплаши чиновниците на по-ниски позиции, че няма да бъдат повишени, ако не постигнат целите за чистота на въздуха.

В Ню Делхи Томар, която е диагностицирана преди шест години, вече не може да работи. Тя прекарва дните си на легло и в болнични тестове.

Задръстванията в четирите най-големи града в Индия струват по $22 милиарда на година

Задръстванията в четирите най-големи града в Индия струват по $22 милиарда на година

Търсенето на транспорт в страната се е увеличило 8 пъти от 1980-а насам