Най-голямата румънска компания в сектора на горивата - OMV Petrom, обяви откриването на много сериозни находища на нефт и природен газ в южната част на страната. Според компанията те са сред най-големите за последните десетилетия.

В тях има около 30 млн. барела - три четвърти от общия годишен ѝ добив.

Детайли: Най-голямото от трите находища е във Вергуляса, близо до град Олт. То е близо и до вече разработен обект, което ще улесни експлоатацията му, посочват от компанията.

Второто е близо до румънския град Търговище, като на него вече е правен пробен добив.

Третото е край град Търгу Жиу и се смята, че само то е достатъчно, за да покрие една трета от годишните нужди на Румъния от природен газ.

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

САЩ финансират първите малки модулни реактора (SMR) в Румъния с $275 милиона

Това обяви американският президент Джо Байдън

Проучванията и тестовете на находищата се проведоха между юни 2022 г. и април 2023 г., като в тях OMV Petrom инвестира 20 млн. евро.

Още нещо: Находката идва в момент, когато компанията се подготвя за вземане на окончателно инвестиционно решение по голям проект за морски газ в Черно море заедно с държавната компания Romgaz .

OMV Petrom заяви, че очаква решение около средата на тази година за газовия проект Neptun Deep, чиято стойност се оценява на около 4 млрд. евро.

Контекст: Румъния е пета по петролно-газови резерви в Европа, но освен това има и огромна добивна и нефтопреработвателна промишленост, която датира още от 1857 г.

Румънската Rompetrol, която оперира и у нас, рязко намалява нетната си загуба

Румънската Rompetrol, която оперира и у нас, рязко намалява нетната си загуба

Чрез двете си петролни рафинерии Rompetrol Rafinare осигурява над 40% от рафиниращия капацитет на Румъния

След краха на комунистическия режим тя беше в голяма степен приватизирана. Така OMV Petrom като водещ играч на пазара е 51% собственост на австрийската OMV Group, румънското Министерство на енергетиката има около 21%, а останалите приблизително 28% се търгуват на борсите в Букурещ и Лондон.