Министърът на финансите на Япония Таро Асо подготвя бюджет, който най-вероятно ще достигне рекордните 102 трилиона йени (€792 милиарда), предава Reuters. Окончателната рамка все още не е готова.

Причината за увеличените разходи е застаряващото население и нуждата от по-голям бюджет за Министерството на отбраната заради Китай и Северна Корея. Скокът в разходите ще натежи още повече над задлъжнялата икономика, чийто дълг през 2017 година бе 253 процента от брутния вътрешен продукт, най-високото ниво в света.

21-годишен връх на ръста на заплатите в Япония

21-годишен връх на ръста на заплатите в третата най-голяма икономика

Ниската безработица повишава възнагражденията

Застаряващото население на Япония поставя под натиск социалната и здравните системи в Япония. Правителството предприе стъпки да намали разходите в тези сфери, но средната възраст на населението се увеличава толкова бързо, че дори и с тези мерки разходите се увеличават непрекъснато.

От друга страна Министерството на отбраната иска 5,3 трилиона йени за следващата фискална година, започваща през април - 2,1 процента увеличение спрямо настоящата. Средствата ще бъдат насочени към обновяване на системите за отбрана, които пазят страната от балистичните ракети на Пхенян.

Ако бъде одобрен, бюджетът ще бъде седмият подред, в който разходите се увеличават. За да покрие част от сметката, премиерът Шинцо Абе иска да увеличи данъка, с който се облагат продажбите, от 8 на 10 процента.

Япония губи $1,8 милиарда заради полените

Япония губи $1,8 милиарда заради полените

Половината жители на Токио са засегнати