Пролетта в Япония идва с цъфтежа на известните в цял свят вишневи дръвчета, но и с масови пристъпи на сенна хрема, от която ще пострада и бизнесът в Страната на изгряващото слънце.

Япония ще загуби около 200 милиарда йени (1,8 милиарда долара) тази година заради алергиите, според изследователския институт Dai-Ichi Life, базиран в Токио. Причините са няколко: по-малко японци ще искат да излизат от вкъщи, което ще увреди потреблението. Служителите, които страдат от сенна хрема, пък ще си вземат повече дни болничен - или дори когато са на работа, продуктивността им ще е по-ниска, казва Тошихиро Нагахама, главният икономист в института.

Още повече, че 2018 година ще бъде една от най-лошите години в историята за хората, които страдат от сенна хрема, тъй като броят на полените се е удвоил в някои части на страната в сравнение с предходната година.

Особено тежък удар ще понесе Токио - изследване на местните власти от тази година показва, че половината от населението на столицата страда от сенна хрема. През 2008 година техният дял бе една трета.

В сърцето на проблема се оказва усилието на Япония да залеси масово след Втората световна война. Множество от новите дървета са кедъри и кипариси, които вече са на възраст, в която отделят най-много полени.Градът харчи по около седем милиона долара всяка година, за да отреже тези дървета и да ги замени с други. Властите обновяват по 60 хектара всяка година след 2006 година, но замяната на твърде много дървета твърде бързо може да причини наводнения и свлачища.

Но не всички губят пари: търсенето на хирургически маски и лекарства подскочи, за щастие на фармацевтичните компании и аптеките. Продажбата на лекарства срещу сенна хрема достига 184 милиона долара през март - най-високото ниво от 10 години насам и увеличение от 50% спрямо същия месец на миналата година.