Жителите на Северна Корея най-вероятно ще трябва да се справят със сериозен недостиг на храна заради сушата, която удари страната, казва от Организацията по прехрана и земеделие към ООН пред CNBC.

През тази година валежите са били "значително по-малко", отколкото бяха през 2001 г., когато добивът на зърнени култури се срина до рекордно дъно. Оценките гласят още, че около 20 процента от стадните животни също са били засегнати.

Сушата, обхванала месеците от април до юни, ще застраши земеделските добиви и ще обостри недостига на храна в страната. Житните култури, картофите и соята са основна част от диетата на северконокорейците, голяма част от които са недохранени.

Дори и без сушата, жителите в Северна Корея приемат по около 1 640 калории храна всеки ден. За сравнение, препоръката в САЩ е за 2 000 калории дневно.

От август количеството валежи се повиши в голяма част от страната, но промяна няма да бъде достатъчна, за да обърне последствията от сушата, смята Марио Запакоста, старши икономист в ООН. Причината е, че "оптималният период вече е приключил", казва той.

Колко точно сушата е навредила, ще се знае със сигурност в средата на октомври, когато е жътвата. През последната година вносът на храни от Китай е нараснал главоломно, коментира още CNBC.