Япония се нуждае от повече работна ръка, но не може да я намери.

Данни, публикувани във вторник, разкриха, че недостигът на служители в държавата е достигнал най-екстремното си ниво от повече от 40 години насам, пише CNN Money.

В момента Страната на изгряващото слънце има 1.48 работни места за всеки кандидат. Това е най-високото ниво от 1974 година досега и надхвърля недостига на работна ръка, който удари Япония по време на икономическия балон в началото на 90-те години.

С това броят на възрастните хора и жените, присъединяващи се към работната сила в страната, се е увеличил, защото недостигът на работна ръка принуждава компаниите да наемат хора, които преди това не са търсили за работа.

Ситуацията предизвика и плана на управляващите да вкарат повече жени на трудовия пазар, за да се стимулира икономиката, което вече дава своите резултати.

Новите данни за заетостта сочат леко понижение на равнището на безработица в Япония, като подхранват надеждите за обрат в забавеното потребление. То се очаква да нарасне, тъй като повече хора стават част от работната сила на страната.

На този фон повишаването на продължителността на живота и понижаването на раждаемостта са създали застаряващо население и намаляваща работна сила в Япония, което представлява заплаха за бъдещия икономически растеж на страната, смятат експерти.