Обединените арабски емирства ще могат да създадат своя собствена държавна лотария и вероятно се готвят да разрешат останалите форми на хазарт. Това е резултатът от решението на ОАЕ да създаде регулатор за "комерсиалните игри", съобщава АП.

Контекст: Ислямският Шериат е в основата на законодателството в емирствата. Той забранява хазарта, като практикуването му се наказва с глоба и/или до две години затвор.

Проблемите с  хазарта струват £1.2 милиарда годишно на Острова

Проблемите с хазарта струват £1.2 милиарда годишно на Острова

По-разпространени са сред бездомни и безработни британци

В същото време, хазарт на високо ниво се практикува в Египет и Ливан и в ОАЕ (и особено Дубай) от години обмислят отварянето на казина като източник на доходи от туризма. В ход са и множество проекти за хотели на MGM, Bellagio, Aria, Caesars и ред други вериги, известни със своите игрални зали.

Детайли: Официалното съобщение на държавната агенция WAM не дава много подробности за новия регулатор, но е показателно кой ще го ръководи - изпълнителен директор ще е американецът Кевин Мълали, който има опит в контрола над казината в САЩ, а бордът на директорите ще се ръководи от Джим Мърън, който е бивш шеф на MGM Resorts International.

Те ще отговарят за създаването на "социално отговорна и добре регулирана среда на игра, в която всички участници спазват стриктни насоки и покриват най-високи стандарти".

Нелегалният хазарт в Гърция: Индустрия за 1,4 млрд. евро

Нелегалният хазарт в Гърция: Индустрия за 1,4 млрд. евро

800 000 души в южната ни съседка са давали пари за нелицензирани игри на късмета

От друга страна: Големият проблем на хазартния бизнес е, че той е истински магнит за нелегални дейности и особено за пране на пари. ОАЕ има достатъчно проблеми с, например, военни престъпници, терористи и трафиканти, които крият милиони долари в дубайски имоти и появата на казина ще е предизвикателство пред властите.

Освен това Мърън е свързан с няколко скандала през годините. Част от комплекса CityCenter в Дубай, в който MGM имаше участие, се наложи да бъде съборена заради лошо качество на строителството. По време на COVID пандемията пък той беше в друга роля - отговорник по противоепидемичните мерки в щата Невада. В тази си роля той призоваваше за използването на дарени от ОАЕ китайски тестове - въпреки опасенията на високопоставени официални представители за точността на тестовете и рисковете от вмешателства от страна на Пекин.

Освен всичко друго, отделните емирства в рамките на ОАЕ имат значителна автономия по социалните въпроси и така е възможно по-консервативните шейхове да не позволят отварянето на казина на своя територия.