Служители на Белия дом са поискали от Министерството на енергетиката на САЩ да анализира възможните последици от забраната за износ на бензин, дизел и други рафинирани петролни продукти, предаде Bloomberg. Това е индикация, че спорната идея набира популярност в някои части на администрацията на президента Джо Байдън.

Според запознати с дискусиите искането е отправено след напрегната среща между висши служители на администрацията и ръководители на петролната индустрия и идва на фона на нарастващата загриженост, че високите цени на бензина представляват политическа заплаха за демократите на изборите през ноември.

Забраната за износ би била най-радикалната стъпка на администрацията на Байдън за справяне с цените на бензина, които скочиха през лятото и отново се повишиха напоследък - само четири седмици преди междинните избори, които ще решат дали демократите ще запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената.

Износът на гориво от САЩ счупи рекорди през първата половина на 2022-a

Износът на гориво от САЩ счупи рекорди през първата половина на 2022-a

Впечатление прави, че износът за еропейския континент не се е увеличил

Производителите на петрол и енергийните анализатори разкритикуваха идеята, заявявайки, че тя може да има обратен ефект, като в крайна сметка увеличи още повече разходите за потребителите в САЩ, като същевременно наруши пазарите и откъсне европейските съюзници в момент на нужда.

Последните социологически проучвания показват, че цените на бензина в САЩ, които остават упорито високи в западните щати като Калифорния, са проблем за кандидатите на Демократическата партия. Представители на администрацията на Джо Байдън също така са загрижени за ниските запаси от горива в североизточната част на страната.