Износът на петролни продукти от САЩ скочи с 11% до рекордните 6 милиона барела на ден (bpd) през първата половина на 2022 г., като износът расте с най-бързия си темп от пет години. Това показаха данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Според тях износът за първата половина на тази година не е бил толкова висок от 1973 г., като най-големите обеми представляват дестилатно гориво и втечнен пропан-бутан.

И износът на автомобилен бензин от САЩ се увеличи с 11% и достигна рекорд от 910 000 барела на ден за първата половина на 2022 г. а износът на реактивно гориво се е увеличи над два пъти, в сравнение със същия период на миналата година.

За скок в износа на американския износ допринасят няколко фактора: нарастващото глобално търсене на гориво, ниските резерви в света и прекъсването на търговските потоци след руската инвазия в Украйна доведоха. Така САЩ отчете 19% скок износ на дестилатно гориво между януари и юни, пише Oilprice.

Износът на тези петролни продукти за Европа все още не се е увеличил, противно на очакванията. Това е така защото забраната на ЕС за внос на петролни продукти от Русия по море влиза в сила едва през февруари 2023 г. EIA смята, че Латинска Америка е била много голям и нарастващ пазар за износ на дестилатно гориво от САЩ.

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Алтернатива на руските горива? ОАЕ ще доставя газ и дизел на Германия

Доставките започват още тази година

Все още санкциите на ЕС все още не са влезли в сила и "не видяхме очакваното увеличение на износа от САЩ за Европа; вместо това износът за Европа намаля до 71 000 барела на ден през първата половина на 2022 г., докато износът на дестилат от САЩ за Латинска Америка се е увеличил до повече от 1 милион барела на ден, казват от EIA.

В същото време, на фона на ниските запаси на вътрешния пазар, администрацията на Байдън е призовала американските рафинерии да ограничат износа на гориво според източници.