Производството на пшеница в света през селскостопанския сезон 2016-2017 г., започнал на 1 юли, ще достигне 742,4 млн. тона, сочи последната прогноза на Организацията за земеделие и прехрана (FAO). Ако експертите на агенцията към ООН се окажат прави, резултатът ще надхвърли с 1,2% миналогодишната реколта. Основната причина за корекцията в посока на повишение са по-силните реколти в Индия, САЩ и Русия. 

От FAO очакват световното потребление на пшеница през сезона да достигне 730,5 млн. тона, като предвижданията са за значителен ръст на търсенето на фуражна пшеница. Производството на всички зърнени култури, използвани за фураж, пък се очаква да нарасне с 1,8% след рекордни реколти в САЩ, Аржентина и Индия, пише SINOR.bg. 

Освен това за пръв път през последните 3 години се предвижда ръст от 1,3%  на световното производство на ориз, като то ще достигне рекордните 497,8 млн. тона. За този резултат помогнаха обилните мусонни дъждове в Азия и значителното разширяване на производството в Африка. 

Оценките за рекордни световни реколти от пшеница и ориз, както и очакваната силна реколта от царевица ще помогнат за запазването на достатъчни запаси и на ниските цени на зърнените култури, се посочва в прогнозата на организацията. Цените, на които се сключват фючърсните договори за доставка на пшеница и царевица на борсата в Чикаго, са се понижили с над 16% от началото на годината и достигнаха най-ниското си ниво от 2008 г. насам, а прогнозираното обилно предлагане само ще съдейства за затвърждаване на тенденцията. 

Световното производство на зърно през селскостопанския сезон се очаква да нарасне до 2,569 млрд. тона, или с 1,5% повече спрямо миналия сезон. Ако предвижданията се оправдаят, това би трябвало да доведе до свиване на световния внос на храни в стойностно изражение до 6-годишен минимум, смятат експертите на агенцията към ООН.