Очаква скок на цените на най-консумирания вид месо във Великобритания - пилешкото, предупредиха от хранително-вкусовата промишленост на страната, съобщи БНР. Това става непосредствено след като още две британски енергийни фирми преустановиха дейността си на фона на покачващите се цени на енергоносителите.

Pure Planet и Colorado Energy се присъединиха към около десет по-малки компании, които фалираха наскоро. От Pure Planet съобщиха, че са попаднали в "менгемето" на повишаващите се цени на природния газ и наложения от правителството "таван" на цените, на които може да се продава ток и газ на потребителите. Клиентите на двете компании сега ще бъдат прехвърлени към нови доставчици. Pure Planet доставяше ток и газ за около 235 000 домакинства, а Colorado Energy беше с 15 000 клиенти.

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Защо Русия цели да стане основния доставчик на пилешко месо за Китай?

Страната доставя птиче месо в Китай за първи път от времето на СССР

В същото време собственикът на най-големия конгломерат, снабдяващ Великобритания с птиче месо предупреди, че се очаква цената на пилешкото да скочи с повече от 10%, защото храната на Острова е "много евтина". Ранджит Синг Бопаран заяви, че е необходимо преразглеждане на цените, защото в тях не са калкулирани правилно производствените разходи.

Бопаран, чийто компании във Великобритания и Европа обработват повече от 10 милиона птици на седмица каза, че Обединеното кралство навлиза в нова ера, в която комбинацията от недостиг на работна ръка и покачване на цените на продуктите, означава по-малък избор и по-високи цени за клиентите.