Дигиталният ни начин на живот означава, че сме заобиколени от електроника и всякакви устройства. Чиповете са скрити в повечето продукти около нас и са ключови компоненти в предметите от ежедневието ни.

Не е известно, че полупроводниците са сред най-търгуваните стоки в света. Преди 2015 г. те бяха надминавани само от стоки като компютри и суровия петрол.

Според най-новите данни полупроводниците заемат първо място сред тях най-търгуваните стоки от 2015 до 2020 г.; техният дял в световната търговия със стоки се е увеличил от 13% до 15%. Компютрите следват второ място с 12% и суров трети петрол с 9%.

От 2015 г. насам не петролът, а полупроводниците заемат челната позиция за най-търгувана стока.

Най-големият производител на чипове в света готви инвестиция от $12 милиарда за завод в САЩ

Най-големият производител на чипове в света готви инвестиция от $12 милиарда за завод в САЩ

Американските полупроводници представляват едва 10% от световното производство

Mоже да се окаже изненада за мнозина, но именно попупроводниците, а не суровият петрол, бяха най-търгуваната стока през 2020 г. Тогава абсолютните глобални стойности бяха почти 2,6 трлн. долара за търгувани полупроводници и 17,4 трлн. долара за търговия със стоки общо. Това се казва в доклад на Deutsche Bank.

Индустрията на чиповете е изправена пред куп предизвикателства, които ще имат влияние върху световната търговия. Първо, технологичната търговска война заплашва да раздели глобалното пазарите на полупроводници в доминираните от САЩ и Китай сфери. През октомври 2022 г., обявяването на американския контрол върху износа на полупроводници отново сигнализира, че геополитическото напрежение ще остане високо в обозримо бъдеще.

Пандемията пък предизвика недостиг на доставки, което извади наяве уязвимости на съществуващите вериги за доставки. Увеличаването на устойчивостта на веригите за доставки чрез съгласуване на регионалното производство и потребление е в дневния ред на много бизнес лидери и политически стимулирани.

Глобалният недостиг на чипове се превръща в пренасищане

Глобалният недостиг на чипове се превръща в пренасищане

Прогнозира се глобалните доставки на 5G смартфони да намалеят със 150 милиона броя през 2022 г.

Китай се превърна във все по-важен фактор за компаниите за полупроводници по цялата верига на доставки. Въпреки, че голяма част от предимството на Китай остава ограничено до етапи с по-ниска добавена стойност от производството на чипове, като сглобяване, опаковане и тестване, Китай полага усилия да увеличи собствения си капацитет за полупроводници.