САЩ и Китай са двете най-големи икономики в света що се отнася до размера на брутния вътрешен продукт (БВП). Една интересна разлика между тях е фактът, че първата е най-големият вносител, а втората - най-големият износител.

И към днешна дата Китай е един от водещите търговски партньори за Щатите, но това може да се промени, ако двете държави не успеят да постигнат търговско споразумение, а налагането на нови мита продължи.

В нова инфографика от онлайн платформата HowMuch разглеждат развитието на търговията между двете държави от 2009 година до 2018 година. През този период през всяка изминала година САЩ внасят повече китайски стоки, отколкото изнасят за азиатската държава.

Нещо повече - данните сочат, че търговският дефицит на Щатите с Китай е записал почти двоен ръст за разглеждания период. Само 2016 година показателят се свива по-осезаемо, но през следващата продължава да расте.

Така към 2009 година търговският дефицит е в размер на 227 милиарда долара. Към края на миналата година той вече е 420 милиарда долара. Иначе казано размерът на показателя се равнява на икономика с мащабите на Австрия, например.

Снимка 435134