Важно е да мислим за зелен преход и да инвестираме в него сега. Ако превишим нивото от 1,5 градуса на затопляне на Земята, то тук условията ще станат много неблагоприятни за живот. Затова и всъщност лидерите се стремят да направят такъв тип трансформации и инвестиции днес, за да бъде преодолян този голям проблем. Климатичната криза е по-разрушителна и от войната и от Ковид кризата. Това коментира Саша Безуханова, основател на Move.bg и коалиция "За зелен рестарт" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Зелената сделката на ЕС изключително амбициозна рамка, включваща политики, норми и финансови ресурси, които дават категорична посока. Освен това 30-те водещи световни фонда, които заедно управляват 9 трилиона долара, поеха ангажимент за това до 2050 година да инвестират само в зелени бизнеси", заяви тя.

По думите й банките започват да следят компаниите от гледна точка на устойчивите им показатели. Те ги включват в оценката за финансовия риск. Българска фондова борса въведе платформа, разработена с германска компания в областта на ESG, за да може българските компании да измерват тези показатели.

"Зелената програма е в дневния ред на голяма част от опериращи на българския пазар банки, но и в много компании. Имаме още да догонваме, тъй като в момента българската икономика е над 3 пъти по-енергоемка от средно европейската норма за това", заяви Безуханова.

По думите й в България се преизползват едва 2,8% от използваните материалите. "Имаме доста работа от гледна точка на кръговост на икономика - разделно събиране на боклук, преизползване на ресурси от предприятията и т.н.Започването на тези процеси е свързано с промени на политическо ниво и разяснителни кампании за ползите от това."

До 2026 година в България трябва да се движат 30 000 електромобила и да има 10 000 зарядни станции

До 2026 година в България трябва да се движат 30 000 електромобила и да има 10 000 зарядни станции

Гост на Money.bg е Цветан Кюланов, ръководител на представителството на ЕК в България

"Министерство в мета света"

Наскоро отвори врати първото подобно министерства в света. "Това е инициатива, която е продължение на работата ни в България да се въведат холистични политики за зеленото развитие. Това е министерство без адрес, в него има ресурси във всяко едно ведомство. Обяснено е какво означава да правиш зелени политики в културата, образованието, икономиката", зави тя.

Предизвикателствата пред българските компании

Предизвикателствата са свързани с конкурентоспособността им. Тези, които не предприемат достатъчно инвестиции в тази област на зелени промени, нови технологии, системи, процеси, устойчиви норми, то ще имат затруднен достъп до финансов ресурс. Ако българските компании не постигнат определени стандарти, то те могат да загубят и международни партньори в бъдеще и да няма възможността да се включват е изпълнение на проекти.

Устойчивите финанси

"Устойчивите финанси са определени показатели на които финансовите и институции следят. Те въвеждат определени критерии за финансов ресурс към своите клиенти. Това започва да се случва и у нас", заяви тя.