Излязоха данните на Евростат за инфлацията в страните от ЕС и в частност за държавите от Еврозоната. Те са важни защото на базата на тях можем да се ориентираме дали страната ни покрива критерия от Маастрихт за ценова стабилност, който трябва да изпълним, за да получим възможност да кандидатстваме за Еврозоната като държава отговаряща на всички изисквания, а не да се надяваме на поредно европодаяние.

За съжаление, независимо от сериозното намаляване на инфлацията у нас отново не ни се е получило да се вместим в критерия. Ще припомним, че спopeд дoгoвopa зa yчpeдявaнe нa EC нивoтo зa цeнoвa cтaбилнocт, ĸoeтo eднa дъpжaвa-ĸaндидaт зa Eвpoзoнaтa нe тpябвa дa пpeвишaвa, ce фopмиpa ĸaтo cpeднo apитмeтичнo oт paвнищaтa нa тpитe cтpaни c нaй-ниcĸa инфлaция oт EC и ĸъм тяx ce пpибaвят 1.5 пpoцeнтни пyнĸтa. За април 2024-а трите държави от Еврозоната с най-ниска инфлация, според Евростат, са Латвия - 0.4%, Финландия - 0.6% и Италия - 0.9 процента.

Средата база за критерия изчислена въз основа на тези показатели 0.633% и като прибавим към тях 1.5 процентни пункта се получава, че нашата годишна инфлация в края на април не бива да надхвърля 2.133%, а според Евростат тя е 2.5 процента.

Близко сме ще кажете, но не това "близко" едва ли ще е достатъчно за положително от страна на Еврогрупата решение за България. Тук някои могат да си спомнят случая с Хърватска, която бе приета в Еврозоната при положение, че надвишаваше инфлационния критерий с о.5 процентни пункта. Само, че това превишение се получи след като Хърватска години наред се вместваше в критерия и надхвърлянето дойде заради големите плащания свързани с COVID кризата.

А при нас, за съжаление, е точно обратното. Ние перманентно не се вместваме в критерия за ценова стабилност и ако за месец, или три се вместим в него, това по-скоро ще е изключение, отколкото правило. И тази тенденция се отчита от Еврогрупата при вземане на окончателното решение за приемането на дадена държава в Еврозоната.

В конвергентните доклади винаги се говори за устойчивост на резултатите по отделните критерии. Впрочем именно редовният конвергентен доклад, който трябва да се появи през юни ще даде окончателен отговор на въпроса, кои критерии от Маастрихт изпълнява България и кои не и защо. И на базата на това е ни бъде съобщено ще можем ли да получим покана за Еврозоната или не и по какви причини.