Още икономически катаклизми се появяват в хоризонта пред Европа, след като плановете за прекратяване на подкрепата и схемите за работниците по време на пандемията от коронавирус, заплашват да насочат милиони домакинства в капана на дълга.

Дори в страни, богати на спестявания като Германия и Австрия, гражданите започват да биват притиснати от все по-големи дългове, пише Bloomberg. "В някои провинции вече виждаме значително повече запитвания от хора, които търсят финансови съвети, в сравнение с миналата година", казва Мария Кемметмуелър, заместник-директор на организацията на агенциите за консултации с дългове в Австрия. "През есента очакваме увеличаване на консултирането с до 40%."

По-леките ограничения заради Covid в някои страни от Европа не спасиха икономиките

По-леките ограничения заради Covid в някои страни от Европа не спасиха икономиките

Швеция разчита на доброволно социално дистанциране

The European Consumer Debt Network изчислява, че около 10% от домакинствата в ЕС вече имат проблем, а съветникът Коста Склирис смята, че те ще се удвоят.

Проучване на мозъчния тръст Bruegel в Брюксел установи, че почти една трета от европейските домакинства считат, че няма да могат да покрият неочаквани разходи. Установено е, че в страните в Южна Европа има повече "финансово нестабилни" домакинства.

The Resolution Foundation анализира, че този месец 44% от домакинствата във Великобритания няма да могат да покрият сметките си, ако загубят основния си източник на доход за период от три месеца.

Европейската страна, която отбеляза по-малък икономически спад от големите икономики на континента

Европейската страна, която отбеляза по-малък икономически спад от големите икономики на континента

БВП на Литва се сви с 3,8% на годишна база между април-юни

Загубата на доходи от заплата е основната причина за финансовите проблеми, така че досега пълната сила на пандемията не се разразила, заради програмите на на правителствата. Въпреки това много правителства, притеснени от тежестта на собствения си дълг, планират да прекратят тази подкрепа, което потенциално ще вдигне доста безработицата.

Икономическата криза заплашва да влоши неравенството. ОИСР предупреди за особено тежко въздействие върху хората с ниски доходи, жените, мигрантите и младите хора.

По-малко вероятно е те да могат да работят от вкъщи по време на блокиране и често се наемат в сектори, засегнати най-силно от коронавируса, като търговията на дребно, туризма и т.н.

Европейската централна банка посочи устойчивостта на дълга на домакинствата като един от рисковете в последния си преглед на финансовата стабилност през май. Временното освобождаване от погасяване на заем може да смекчи това, но само в краткосрочен план.