След като кризата с коронавируса засегна целия свят, за много икономики тепърва предстоят проблемите с безработица и рецесия. Страни като Италия и Испания вероятно ще са най-сериозно ударените от вируса в Европа и в икономически аспект. Сезонните работници от Източна Европа, които търсят препитание там, може и да останат по домовете си тази година, а богатите страни да загубят евтината работна ръка, може би завинаги.

Румъния е страната с един от най-високите дялове работници в чужбина. Най-малко 4 милиона граждани са емигрирали след присъединяването на страната към ЕС през 2007 г., повече от която и да е друга държава-членка, пише Bloomberg. Сега се смята, че поне една трета от завърналите се активно търсят работа и искат да работят в секторите на селското стопанство и промишлеността през следващите години. Една инициатива е насочена към тях и това безвъзмездна помощ от 40 000 евро за отваряне на ферма.

"За правителството е приоритет да задържи тези хора - ние ще го направим чрез инвестиции, като създадем нови работни места ", каза финансовият министър Флорин Читу. "Преди кризата много компании се оплакаха, че не могат да намерят работници. Сега работната сила е тук и трябва да я подкрепим. "

В Украйна президентът Владимир Зеленски отдавна иска да привлече хората, които напуснаха, след като ЕС предостави безвизово пътуване през 2017 г. Около 1 милион бяха само тези от Полша преди да настъпи кризата.

Централната банка на Украйна изчислява, че около 300 000 души са се завърнали по време на блокирането - 10% от общия брой. Програма за стимулиране предвижда да им предложи евтини заеми за стартиране на бизнес. Проектът "Голямо строителство" за обновяване на пътищата ще създаде 170 000 работни места.

Фирмите, които искат да привлекат украинските сезонни работници във Великобритания, Финландия и Германия, също са изправени пред по-тежко предизвикателство. Те трябва да осигуряват медицинска застраховка и договори от най-малко три месеца.

В Сърбия президентът Александър Вучич казва, че около 400 000 работници са пристигнали в страната си, като повечето са загубили временна работа и социално и здравно осигуряване. Притокът се равнява на 6% от населението и една пета от работната сила. Те са призовани да заемат работа в селското стопанство.

Не във всички източноевропейски държави се наблюдава голям приток на завръщащи се. Поляците, които съставляват най-голямата чуждестранна група във Великобритания, са до голяма степен заселени и са останали там, където са се устроили. Подобна е ситуацията за Балтийския регион, който е сред най-засегнатите от масовата емиграция след разпадането на Съветския съюз.

Някои се връщат само за Великденските празници. България е конкретен пример. След като 360 000 граждани на страната се завърнаха през февруари, 285 000 са напуснали отново.

"В краткосрочен план въздействието ще бъде върху по-високите социални разходи за държавата, тъй като икономиката няма да може да поеме всички", казва Дан Буча, икономист от UniCredit Bank. "Много е вероятно повечето да си тръгнат отново, когато ситуацията се успокои."