Tурските власти са дали разрешение за пускането в експлоатация на първия енергогенериращ блок на първата атомна електроцентрала в страната, съобщи нейният оператор във вторник.

Атомната електроцентрала Аккую (АЕЦ) се строи от руската държавна компания за атомна енергия "Росатом" в провинция Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

В изявление Akkuyu Nuclear JSC, предприятие на Росатом, изграждащо централата, обяви, че е подала първата партида документи на 17 март и втората на 24 август до Турския ядрен регулаторен орган, за да получи разрешение за пускане в експлоатация.

Разрешението следва процесите на пускане, настройка и експлоатация, които са финалните фази на изграждането на атомната централа за безопасна експлоатация.

"Решението на Турския ядрен регулаторен орган за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на първи блок на АЕЦ "Аккую" потвърждава, че сме изпълнили всички изисквания на турското законодателство и международните стандарти за изграждане на атомни електроцентрали", каза Анастасия Зотеева, генерален директор на проектната компания Akkuyu Nuclear, цитирана в изявление на Telegram от руската държавна агенция за атомна енергия Росатом.

Навлизаме в нов, важен и отговорен етап от живота на проекта, каза Зотеева. И допълни, че последният ход, е началото на "нов, важен и отговорен етап от живота на проекта.

Може ли въглищните тецове да се превърнат в АЕЦ

Може ли въглищните тецове да се превърнат в АЕЦ

Според американски експерти това е възможен вариант за енергиен преход, но възникват важни въпроси

Следващият етап ще бъде получаването на лиценз за експлоатация на първия енергоблок, което ще даде възможност за зареждане на ядрено гориво в реактора и започване на предпускови тестови операции.

"В момента специалистите от Akkuyu Nuclear продължават да разработват техническа документация за подаване на заявление за лиценз", се добавя в изявлението.

Турция получи статут на страна с ядрена енергия, след като АЕЦ "Аккую" получи първата партида ядрено гориво през април тази година.

Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение през 2010 г. за изграждането на централата. Akkuyu ще се състои от четири проектирани от Русия реактора ВВЕР от трето поколение с мощност от 1200 мегавата (MW) всеки.

Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 г., а строителството на втори, трети и четвърти блок започна съответно през юни 2020 г., март 2021 г. и юни 2022 г., припомня Daily Sabah.

Пускането в експлоатация на първия реактор се очаква през следващата година и в крайна сметка ще има обща инсталирана мощност от 4800 мегавата. За сравнение на площадката на АЕЦ "Козлодуй" са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW

Централата ще заработи напълно до 2028 г. и ще доставя 10% от потреблението на електроенергия в Турция.

Горивото за АЕЦ е най-скъпото от 15 години насам

Горивото за АЕЦ е най-скъпото от 15 години насам

От началото на годината поскъпването е с 55%

Akkuyu е първият в света проект за АЕЦ, реализиран чрез модел "изгради-владей-експлоатирай". Според дългосрочния договор Росатом се е съгласил да осигури проектирането, изграждането, поддръжката, експлоатацията и извеждането от експлоатация на електроцентралата.

Фирмата притежава 99,2% дял в проекта, който се оценява на около 20 милиарда долара (580,92 милиарда турски лири), което го отбелязва като най-голямата инвестиция в историята на Турция, реализирана в един обект.

Заводът е част от амбициозния план на Турция да утрои капацитета си за възобновяема енергия до 2053 г., тъй като се стреми да се превърне в неутрална по отношение на въглерода икономика.

Крайната цел на страната е да увеличи капацитета за производство на електроенергия от ядрена енергия до 20 гигавата, близо четири пъти повече от това, което централата Akkuyu може да генерира.

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

Няма къде да изпратим ядреното гориво от АЕЦ "Козлодуй": Какви са вариантите - погребване или преработка?

След като вратата към Русия се затвори ситуацията не изглежда "розова"

За да постигне това Турция може да се нуждае от допълнителни 5 гигавата мощност от малки ядрени реактори, известни като SMR.

Турция води преговори с няколко държави, включително Русия, за изграждането на втора електроцентрала - в черноморския град Синоп.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар в средата на септември обяви, че Турция преговаря с Китай за изграждането на третата ядрена централа в страната в провинция Къркларели в региона на Тракия.

Тогава Байрактар обясни, че се надява скоро да финализират дискусиите и да постигнат сделка за изграждането на завода.

Най-големият проблем за АЕЦ "Козлодуй" не са резервни части, ядрено гориво или "протечки"
Обновена

Най-големият проблем за АЕЦ "Козлодуй" не са резервни части, ядрено гориво или "протечки"

До кога може да работи безопасно ядрената ни електроцентрала?