Първото свиване на германската икономика от 2015 г. насам е причинено от спад на износа и частното потребление - тенденция, която трябва да бъде обърната, за да може най-голямата европейска икономика да се възстанови преди края на тази година, пише Bloomberg.

Спадът на брутния вътрешен продукт от 0,2 процента през третото тримесечие, което съвпада с предварителни данни, е причинено от срив в автомобилната индустрия, за който Бундесбанк и правителството смятат, че е временен.

Категория 3-то тримесечие 2-ро тримесечие
Брутен вътрешен продукт -0.2 0.5
Частно потребление -0.3 0.3
Правителствени разходи 0.2 0.8
Капиталови инвестиции 0.8 0.5
Инвестиции в строителството 0.9 0.9
Вътрешно търсене 0.8 0.7
Износ -0.9 0.8
Внос 1.3 1.5

Данните, публикувани в петък, ще подхранят дебата дали Европейската централна банка може да си позволи да прекрати стимулите в края на т.г., както бе планирано по-рано.

Те сочат още, че износът в Германия е намалял с 0,9 процента, а частното потребление с 0,3 процента.

Има силен ръст в капиталовите инвестиции и във вложенията в строителството.

Търговията се оказва най-голямата пречка, отнемайки 1 пр. п. от БВП, а частното потребление - 0,1. От другата страна са инвестициите, които добавя 0,9 пр. п.

Тази седмица Бундесбанк заяви, че очаква възстановяване на силния растеж през последните три месеца, след като производството на автомобили в страната се връща на нормални нива след хаоса около новите регулации за вредните емисии.