Авиокомпаниите предвиждат приходите на цялата индустрия в световен мащаб да достигнат малко над 1 трилион долара за 2024 г., тъй като рекорден брой пътници се очаква да се качат на борда на самолетите, пише Reuters.

"Бизнес средата е в по-добро състояние, отколкото очаквахме, особено в Азия", коментира генералният директор на IATA Уили Уолш пред Reuters по време на годишната среща на асоциацията.

Приходите от превоз на пътници или средната сума, плащана от пътник за прелитане на една миля, се очаква да се увеличат с 3,2 на сто през тази година спрямо 2023 г., пресмятат от асоциацията. Отчасти това е така, защото растежът на капацитета е ограничен, което повишава средните цени на билетите.

За разлика от пътническите полети, прогнозата за карго превозите сочи спад със 17,5 на сто през тази година, тъй като пазарите на товарни превози се връщат към нормалните си нива след бума, отчетен по време на пандемията. Авиокомпаниите имат високи фиксирани разходи и регулации, които обезсърчават повечето трансгранични сливания, което означава, че секторът остава фрагментиран.

IATA утрои прогнозата си за печалбата на въздушните превозвачи в Азия до 2,2 милиарда долара, въпреки бавното възстановяване на международните пътувания в Китай.

Международните авиопревози (почти) достигнаха предпандемичното ниво - какви са очакваните приходи

Международните авиопревози (почти) достигнаха предпандемичното ниво - какви са очакваните приходи

Товарните превози със самолети се възстановяват по-бавно от пътническите, констатира IATA

С 14,9 милиарда долара печалба за годината, т.е. без промяна спрямо по-ранните прогнози, Северна Америка остава най-печелившият регион за авиопревозите тази година, благодарение на "силните потребителски разходи и въпреки натиска върху разходите за живот", сочи прогнозата на IATA.

Източници от авеационната индустрия коментират, че "Еърбъс" (Airbus) - най-големият производител на самолети в света - отново има проблем с доставките, което поставя под съмнение плановете за производство за второто полугодие. Производителят на самолети обаче същевременно заяви, че се придържа към целите за доставка за цялата 2024 година.

Американският му конкурент "Боинг" (Boeing) произвежда много по-малко от своите най-продавани самолети "737 Макс" (737 MAX), отколкото първоначално беше планирано, след като през януари по време на полет на негов самолет се откъсна част от фюзелажа, което накара регулаторите в САЩ да ограничат производството.