Изминаващата си вече 2022-а година бе изключително динамична и наситена на всякакъв род събития. В центъра на инвеститорското внимание обаче, попаднаха в най-голяма степен - военния конфликт между Русия и Украйна; поскъпването на суровините и последвалата инфлация; действията на централните банки по света, в борбата им с рекордната инфлация; заплахата от рецесия за световната икономика.

На фона на всички тези доминиращи теми, станахме свидетели на поевтиняване на финансовите активи, както и забавяне на ръста на други ключови активи, като цените на имотите например.

Сега ще погледна към някои основни класове активи, които изглаждат скъпи, или поне са определяни като такива от много експерти, и възможността за "изпихване" на цените им през следващата година.

Цените и достъпността на жилищата

Започваме с най-популярния сред всички българи актив - имотите. Цените на имотите не само у нас, но и по света продължиха да се повишават през изминаващата се вече 2022-ра година, достигайки до застрашително високи нива, съпоставени с доходите.

За това какво предстои да се случва на имотните пазари по света, в страните, където централните банки тепърва започват да повишават лихвите, в борбата си срещу инфлацията, ще се обърнем към щатския пазар, където лихвите започнаха да се повишават най-рано и относително най-бързо.

Достъпността на жилищата в САЩ се влошава с най-бързите си темпове в историята. Това сочи скорошен анализ на инвестиционната банка Morgan Stanley.

Проблемът е, че цените на жилищата продължават да растат, докато лихвите по ипотечните кредити се повишават, което е много необичайно.

По-високите лихвени проценти по ипотечните кредити обикновено тласкат цените на жилищата надолу поради охлаждане на търсенето. Ето защо динамиката на жилищния пазар стана толкова странна.

Недвижимите имоти не са сложен клас активи. Цените се определят от три ключови фактора - лихвени проценти по ипотечните кредити, доходите и инвентара. Причината, поради която динамиката на жилищата е изкривена в момента, е, че един фактор се е променил бързо (лихвите по ипотечните кредити), докато другите два не са се променили много.

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотечни кредити в САЩ, през октомври 2021 г. беше приблизително 3%. През октомври 2022 г. средният лихвен процент скочи до 6,66% — повече от двойно.

Това колебание в лихвените проценти със сигурност започна да охлажда търсенето на пазара, като продажбите на съществуващи жилища намаляват през последните седем последователни месеца. През август 2022 г. продажбите паднаха до най-ниското си ниво от пандемията насам.

Обявите обаче също намаляха бързо. Много собственици на жилища, които са заключили ниски ставки в продължение на 30 години, не са склонни да пуснат домовете си на пазара и да преминат към по-високи ставки. Към септември броят на обявите за жилища в САЩ е с 42,6% по-нисък от средния за периода преди пандемията от 2017 до 2019 г.

Междувременно годишният доход на типичното американско семейство е в застой. Това означава, че жилищата са изтласкани извън обсега на семействата с ниски доходи, докато домакинствата с високи доходи наддават за ограничен набор от домове.

Разбира се, това не означава, че инвеститорите трябва да се откажат от недвижимите имоти като инвестиционна възможност. Просто е добре да имат едно наум относно бъдещите цени, на които ще могат да си купуват имоти и дали те няма да са много по-добри?

Акции

Ралитата на мечите пазари са обща характеристика на "супербалоните", каза легендарният инвеститор Джереми Грантъм.

"Свръхбалонът" изглежда опасно близо до своя "финален акт", след като неотдавнашното поскъпване на американските акции привлече някои инвеститори обратно на пазара точно преди потенциална "трагедия", според Джереми Грантъм, легендарният съосновател на базираната в Бостън инвестиционна фирма GMO.

Грантъм, който многократно е предупреждавал инвеститорите за балон на пазарите, каза наскоро, че "супербалоните са събития, различни от другите" и споделят някои общи черти.

"Една от тези характеристики е ралито на мечия пазар след първоначалния етап на понижение на стойността, но преди икономиката очевидно да е започнала да се влошава, както винаги, когато се спукат супер балони", каза Грантъм. "Това, и в трите предишни случая, възстанови над половината от първоначалните загуби на пазара, примамвайки непредпазливите инвеститори обратно точно навреме, за да може пазарът да се обърне отново, само че по-злобно, и икономиката да отслабне. Ралито от това лято засега пасва идеално на модела."

Фондовият пазар в САЩ се срина през първата половина на 2022 г., тъй като инвеститорите очакваха рязко нарастващата инфлация да доведе до ястребов Федерален резерв. S&P 500 затвори на най-ниското ниво за тази година от 3666,77 пункта на 16 юни, преди да се повиши през лятото заедно с други борсови показатели на фона на оптимизма на инвеститорите относно признаците, че най-високата инфлация от десетилетия намалява. Напоследък сме свидетели на нива на търговия за индекса от над 4000 пункта.

"Американският фондов пазар остава много скъп и повишаване на инфлацията като през тази година винаги е вредило на коефициентите, макар и по-бавно от нормалното този път", смята Грантъм. "Но сега фундаменталните показатели също започнаха да се влошават значително и изненадващо: между COVID в Китай, войната в Европа, хранителните и енергийните кризи, рекордното фискално затягане и други, перспективите са много по-мрачни, отколкото можеше да се предвиди през януари."

Грантъм предупреди в януарски документ, че САЩ наближават края на "супербалон", обхващащ акции, облигации, недвижими имоти и стоки след масивни стимули по време на пандемията COVID-19.

В своята публикация от сряда Грантъм каза, че "настоящият супербалон включва безпрецедентно опасна комбинация от кръстосано надценяване на активи (с облигации, жилища и акции, всички критично надценени и сега бързо губещи инерция), стоков шок и ястреби на Фед".

Спукването на супербалоните има няколко етапа, според Грантъм.

Първо се формира балонът и след това се получава "неуспех" в оценките - като този, наблюдаван през първата половина на 2022 г. - когато инвеститорите осъзнават, че "съвършенството" няма да продължи, каза той. "След това има това, което току-що виждаме - ралито на мечия пазар", преди най-накрая "основите да се влошат" и пазарът да падне до дъно.

"Ралитата на мечи пазар в супербалоните са по-лесни и по-бързи от всички други ралита", каза той. "Инвеститорите предполагат, че тези акции са се продавали за $100 преди 6 месеца, така че сега на $50, или $60, или $70, трябва да са евтини."

На пика в рамките на деня на 16 август S&P 500 е възстановил 58% от загубите си от дъното през юни, според Грантам. Това беше "зловещо подобно на тези други исторически супербалони".

Например, "от най-ниското ниво през ноември през 1929 г. до високото ниво през април 1930 г., пазарът се повиши с 46% - 55% възстановяване на загубата от пика", каза той.

Той също така подчерта "бързината и мащаба" на други ралита на мечи пазар.

"През 1973 г. лятното рали след първоначалния спад възстанови 59% от общата загуба на S&P 500 от върха", пише той. Съвсем наскоро, през 2000 г., Грантъм пише, че "Nasdaq (който беше основното събитие на технологичния балон) възстанови 60% от първоначалните си загуби само за 2 месеца."

"Икономическите данни неизбежно изостават от основните повратни точки в икономиката", каза Грантъм. "За да направят нещата по-лоши, при обрата на събития като 2000 и 2007 г., сериите от данни като корпоративните печалби и заетостта могат впоследствие да бъдат масово ревизирани."

Облигации

Потребителите и домакинствата не са единствените кредитополучатели, които са свикнали със свръхниските лихви.

Правителствата и компаниите също взеха сериозни заеми от началото на пандемията с минимални плащания, което им позволи да харчат прекомерно без много притеснения. Ниските лихвени проценти по облигациите и високите цени, пораждат опасения от фалити.

Британското правителство например, реализира най-големия си дефицит през 2020-2021 година, като взе назаем близо 300 милиарда паунда.

Фирмите по целия свят също са взели големи заеми. Дълговите на нефинансовите предприятия в развитите икономики нараснаха от 165% от БВП към кра на 2019-та година на 185% към края на 2020-та година.

За развиващите се пазари процентът скочи от 147 на 173%, според данните на Международната Банка за Разплащания.

Световната икономика

Изминаващата си вече 2022 г., беше трудна за повечето инвеститори. Акциите се сринаха, облигациите се сринаха и дори широките ETF-и са дълбоко на "червено".

Но най-лошото може да тепърва предстои според автора на "Богат татко, беден татко" Робърт Кийосаки.

"Вярвам, че икономиката е в най-големият балон в световната история", казва той в случая. "Бог да се смили над всички нас."

Тъй като много финансови активи поевтиняха в този пазарен спад, може да изглежда изкушаващо да купите спада. Но Кийосаки не прави това.

"Много от вас знаят, че не инвестирам в акции, задължения, ETS или MF. Моля, НЕ слушайте какво ще кажа сега: "Бих се отървал от хартиените активи", казва той, добавяйки, че световната икономика "не е "пазар"."

Криптовалутите

Всеки път, когато усърдието на крипто ентусиастите към дигитални активи нараства, нарастват и подигравките от страна на крипто критиците, пише CoinDesk.

Наскоро, когато борсово търгуваните фондове за биткойн фючърси направиха своя дебют в САЩ и цената на най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност скочи над 65 000 долара, световноизвестен икономист и мениджър на фонд за облигации се включи в социалните медии за да изрази глас техните опасения относно цифровите активи.

В първия случай икономистът Насим Никълъс Талеб оприличи възхода на биткойна с холандския балон от лалета от 17-ти век. За тези, които не са запознати с това, през 1600-те години холандците са се развихрили за необичайни и редки варианти на лалето, плащайки прекомерни цени за някои сортове, преди балонът да избухне и пазарът да рухне. Талеб предполага, че същото нещо може да се случи и с криптовалутата.

Във втория случай Скот Майнерд, главен инвестиционен директор в Guggenheim Global, обяви повечето криптовалути за "боклук" и каза, че повечето цифрови токени ще изчезнат или ще завършат катастрофално, както направи дотком секторът, когато балонът от 90-те най-накрая се спука в края на десетилетието.

Като цяло тези критики изглеждат равностойни на един и същ аргумент с два различни резултата: Криптовалутите са в балон. Талеб вярва, че сривът е неизбежен и че криптовалутите няма да могат да възстановят стойността си, докато Майнерд вярва, че повечето токени ще се озоват на боклука на историята, но че някои монети - в частност биткойн - ще оцелеят.

Времето ще покаже дали някой от експертите е прав, но определено е трудно да си представим клас активи за няколко трилиона долари и влиятелната технология зад него просто да изчезнат.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.