Доказателство за икономическия растеж в България е повишаването на тегленето на корпоративни кредити, като голяма част от средствата се инвестират в модернизация на базата. На това мнение е председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

"Хората държат в банките у нас в момента 48 милиарда лева, а фирмите - 20 милиарда лева. Общо към 72-73 милиарда имат гражданите и компаниите в банките. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7% годишно", заяви той в интервю за БНТ.

"Тези депозити и спестявания на гражданите се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората", допълва Андронов.

Експертът обяснява, че ниските лихви в продължително време, спокойната икономическа среда, увеличената заетост и увеличените доходи водят до нарастване на инвестициите. В резултат също цените на недвижимите имоти в големите градове растат повече от предишните години.

Все пак Андронов отбелязва, че голямо препятствие пред икономиката е пазарът на труда, като всички сектори се сблъскват с един и същи проблем - недостигът на работна ръка.

"Влизането на България в чакалнята на Еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите държави, което е положителен сигнал за инвеститорите", казва още той. По неговите думи въвеждането на еврото няма да има негативен ефект върху спестяванията и доходите на българите.