Бенчмарковите сортове петрол поскъпнаха в сряда, като цената на брент надхвърли 40 долара за барел за пръв път от началото на март тази година, след покачване от 1,74%. При американския лек петрол ръстът е от 2,74%, до 37,82 долара за барел.

Както и в миналото се случваше, ценовият растеж подтикна американските шистови производители да започнат възстановяване на производството. Така в Бакен за седмицата, приключила на 28 май, добивът беше с 475 хил. барела по-малко от стандартното за последните 12 месеца, а през предходната понижението беше със 7% по-голямо.

Прогнозата на Standard Chartered е, че ако в Бакен е започнало възстановяване, то такова сигурно вече се наблюдава и в Тексас, Ню Мексико и Оклахома. Все пак повечето анализатори посочват, че фактът, че някои производители могат да поддържат оперативните си разходи при цена от 35 долара за барел, не означава, че целият сектор се е насочил към ренесанс.

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Най-застрашени се оказват компаниите за пренос на суровината

От друга страна, компании, които все още не са възстановили добива, посочват, че имат намерения да ускорят връщането към пълен капацитет, предаде Oilprice. Сред тях е EOG Resources, която очаква сериозен ръст на производството от началото на юли. Същевременно тя е понижила хеджовите си експозиции - признак, че очаква цените на суровината да продължават да растат.

Parsley Energy пък очаква да възстанови добива си още през юни, след като през март компанията беше принудена да затвори около 400 кладенеца. Месец след този ход, цените на петрола се сринаха до -27 долара за барел в резултат на свръхпредлагането и препълнените складове.

"Виждаме все повече доказателства, че броят на затворените хоризонтални кладенци се доближава до най-ниската си точка през този цикъл", каза Бьорнар Тонхауген от Rystad Energy. "Но краткосрочната траектория на петролния добив в САЩ ще бъде определена от това колко бързо компаниите възстановят изгубения добив от 1,65 млн. барела дневно."

Възстановяването на добива може да получи "съюзник" в лицето на ОПЕК+. Ако петролният картел реши утре да удължи срока на понижаване на производството с още два месеца, цените ще станат още по-примамливи за шистовите производители в САЩ и тяхното възстановяване ще се ускори.