Световните цени на петрола леко спадат в четвъртък сутринта, показват данните от днешната търговията. От началото на годината котировките на суровината са паднали с над 20% на фона на пандемията на коронавируса, възстановявайки се до известна степен до края на годината след оптимизма за ваксините.

Днес сутринта мартенските фючърси за сорта суров петрол Brent на лондонската борса поевтиняват с 0,12% - до 51,57 долара за барел.

Февруарските фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) - се понижават с 0,12%, до 48,34 долара за барел.

От началото на годината котировките на двата еталонни световни марки петрол са спаднали средно с 21%.

"Краят на годината беше спокоен, но слабият долар помага да се укрепи пазарът", цитира Ройтерс Стивън Инес, старши стратег за глобалните пазари Axi.

Доларовият индекс спрямо основните световни валути е на най-ниското си ниво от април 2018 г. Евтиният долар поддържа търсенето на петрол, което прави стоката по-евтина за инвеститорите, притежаващи различна валута.През изходящата година петролният пазар преживя безпрецедентна волатилност поради пандемията на коронавируса и свързания с това, колапс на световната икономика и търсенето на суровината.

Най-лошият месец за петрола беше март, когато котировките на WTI и Brent спаднаха с над 50% - от около 44 и 49 долара съответно на 21 и 23 долара за барел. В началото на годината петролът струваше над 60 долара за барел.

Колапсът на петролните цени започна през март, след като страните от ОПЕК + не успяха да се споразумеят нито за промяна на параметрите на споразумението за намаляване добива, нито за удължаването му на 6 март. В резултат на това ограниченията за производство в страните, участващи в бившия алианс, бяха премахнати от 1 април.

През годината страните от алианса успяха да сключат ново споразумение, което отчита въздействието върху търсенето на втората вълна на пандемията. Според новите споразумения през януари 2021 г. производството на OPEC + ще се увеличи с 500 хиляди барела на ден, а общото намаление ще бъде 7,2 милиона барела.

През пролетта и лятото цените за WTI и Brent частично се възстановиха - съответно до 43 и 45 долара. През септември и октомври цитатите отново паднаха на втората вълна на пандемията. В същото време, още през ноември, новините за разработването на ваксина, нейното одобрение за използване в различни страни и началото на ваксинацията успяха да подкрепят цената на петрола - през ноември петролът поскъпна с 27%, а от началото на декември растежът е около 7-8%.