В петък петролът се търгува близо до пиковите си стойности за 2019 година. Котировките се подкрепят от съкращаването на добива в ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

В четвъртък цените на суровината се понижиха за първи път за последните четири сесии, след като в сряда те подскочиха с повече от 1% и достигнаха максимални нива от ноември. За това допринесоха в голяма степен данните за неочаквано голямото съкращаване на запасите от суровината в САЩ.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures дне сутринта поскъпват с 1 цент - до $67,87 за барел, след като преди това бяха достигнали четиримесечен връх в нивото $68,69 за барел. В края на търговията в четвъртък цената им обаче се понижи с $0,64 (на 0,93%), до $67,86 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижават с $0,11 - до $59,87 за барел. В хода на вчерашната сесия цената им спадна с $0,25, завършвайки деня на ниво $59,98 за барел.

В крайна сметка обаче цената на петрола завършват "на плюс" трета седмица поред. Brent поскъпна за периода с 0,8%, а WTI - с над 2%.

В това време на годината обикновено резервите от петрол се увеличават, което прави тяхното понижение още по-значимо и дава по нататъшна поддръжка на WTI, смятат експерти.

Доставките от Иран през март са били малко над 1 млн. барела на денонощие, в сравнение с 1,3 млн. барела през февруари. Добивът във Венецуела поп натискана вътрешната криза и американските санкции е спаднал до 1 млн. барела на ден, при пикови стойности от 3 млн. барела в началото на десетилетието.