Цените на петрола се покачват умерено по време на търговията в сряда сутринта, след като се понижиха солидно в предишната търговия на фона на съобщенията за нови санкции срещу Русия и перспективата за спиране на нейното участие в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+.

Днес към 9:15 часа българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $116,21 за барел, което е $0,61 повече от цената на затваряне на предишната сесия. Във хода на сесията във вторник тез иконтаркти поевтиняха с $2 до $115,60 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент е $115,35 за барел, което е $0,68 по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. Във вторник цената на тези договори намаля с $0,4 до $114,67 за барел.

Във вторник вечерта страните от Европейския съюз договориха шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на петрол и нефтопродукти, доставяни от Руската федерация по море. Очаква се той да бъде официално одобрен в следващите дни.

Освен това Обединеното кралство и ЕС се споразумяха за координирана забрана за застраховка на кораби, превозващи руски петрол, пише някои медии, позовавайки се на свои източници.

Междувременно някои членове на ОПЕК проучват идеята за спиране на участието на Русия в сделката ограничаване добива на петрол (ОПЕК+), тъй като западните санкции и частичната европейска забрана започват да подкопават способността на Москва да произвежда повече петрол, пише Wall Street Journal, цитирайки неназовани представители на ОПЕК.

Русия, един от тримата най-големи производители на петрол в света, миналата година се договори с ОПЕК и девет страни извън картела да увеличават производството на петрол ежемесечно, но сега се очаква производството да спадне с около 8% тази година, отбелязва WSJ.