След като петролът отчете рекорден спад във вторник и цените достигнаха най-ниското си ниво за последната година, анализатори допускат, че те могат да се свият още през следващите седмици. Експертите смятат, че е възможно допълнително поевтиняване на черното злато на фона на опасенията за пренасищане на пазара.

Последната разпродажба дойде след прогноза за рекорден добив в САЩ и Русия. Тя, в комбинация с очакванията за забавяне на икономиката през 2019 година, доведе до допълнителен натиск върху цените на пазара.

"Единственият път в момента е надолу", посочва главният икономист на PVM Oil Associates Тамас Варга в анализа, публикуван вчера.

"Има много променливи фактори по отношение на петролния бизнес за следващата година, но въз основа на наличната информация и настроения, може да се допусне, че всяко ценово рали ще бъде посрещнато с ожесточена съпротива от страна на продавачите", казва още експертът, цитиран от CNBC.

Във вторник цената на сортът Brent изгуби 4% до 57,20 долара за барел, което беляза трета поредна сесия на спадове.

Междувременно американският петрол West Texas Intermediate падна под психологическата граница от 50 долара за барел за първи месец от година насам. Цената му достигна дъно от 47,94 долара за барел.

Днес сутринта WTI се търгува дори по-ниско на цена от 46,75 долара, показват данните на специализирания сайт Oil Prices. Сортът Brent се продава на цена от 56,48 долара за барел.

И двата бенчмарка се сринаха с над 30% от върха, който достигнаха през октомври.

"Възможно е кратко повишение да има по всяко време от сега до края на годината. Тя обаче няма да се задържи дългосрочно", смята Варга.

"За кратък период енергийният пазар през 2018 година показа всички признаци на стабилизиране и връщане към нормалните нива, но всичко се промени през октомври", коментират в своя публикация от UBS.

"Сега несигурността и волатилността отново ръководят пазара", се казва в нея.