Цените на референтните марки суров петрол продължават да намаляват по време на търговията в петък, прекъсвайки вчера най-дългия период на растеж от повече от две години.

Натискът върху котировките в четвъртък, 11 февруари, дойде от притеснения относно перспективите за търсене на суровината след влошаване на прогнозите на Международната енергийна агенция (IEA) и ОПЕК.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време се търгуват по 60,57 долара за барел, което е с 0,57 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията на 11 февруари тези договори паднаха с 0,33 долара (0,5%) - до 61,14 долара за барел, след нарастване в продължение на девет последователни сесии.

Цената на мартенските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент спадна до 57,65 долара за барел, което е с 0,59 долара под нивото при закриване на вчерашната търговия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с 0,44 долара (0,8%) - до 58,24 долара за барел, което беше най-силният спад от две седмици след покачване в продължение на осем поредни сесии.

И за двата световни сорта това бяха най-дългите периоди на непрекъснат растеж от януари 2019 г., според Dow Jones. Както Brent, така и WTI затвориха търговията в сряда, 10 февруари, на върховите си нива от януари 2020 година.

ОПЕК ревизира своята оценка на световното търсене на петрол през 2019 г., като го увеличи от 99,76 на 99,98 милиона барела на ден, докато през 2020 г., според предварителните оценки на организацията, търсенето възлиза на 90,26 милиона барела на ден, се казва в доклада.

През 2021 г. ОПЕК очаква увеличение на потреблението на петрол с 5,8 милиона барела на ден, което е със 100 хиляди барела на ден по-малко от прогнозата предходния месец - до 96,05 милиона барела на ден.

Междувременно IEA намали прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол през 2021 г. със 100 000 барела на ден до 5,4 милиона барела на денонощие.

Глобалното търсене тази година ще достигне 96,4 милиона барела на ден, възстановявайки около 60% от обема, загубен от пандемията през 2020 г., пише агенцията в доклада си.

Докато търсенето на петрол се очаква да спадне с 1 милион барела на ден през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г., благоприятните икономически перспективи са в основата на по-силното търсене през втората половина на годината, съобщи IEA.

Котировките на петрола показват стабилен ръст от началото на 2021 г., което се обяснява с оптимизъм относно процеса на ваксинация срещу коронавирус, освен това котировките бяха подкрепени през последните дни от очакванията за допълнителни мерки за подпомагане на американската икономика, пише MarketWatch.

В същото време, както беше отбелязано, страните от ОПЕК + изпълняват задълженията си по споразумението за ограничаване на производството на петрол.