Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта, заедно с фондовите пазари в Азия. Това е предизвикано от опасения, че световната рецесия може да намали търсенето на петрол, също така инвеститорите наблюдават преговорите на Европейския съюз за руско петролно ембарго, което се очаква да затрудни световните доставки.

Към 9:20 часа българско време суровият петрол сорт Brent на лондонската борса поевтинява с 1,04 долара, до $111,94 за барел.

Цеаата на американския суров петрол West Texas Intermediate в същото време на нюйорската стокова борса спада 1,01 долара, до 109,27 долара за барел.

"По-широката нагласа за опасения от риска, предизвикана от страховете за рецесията и блокиране в Китай са основните фактори, които оказват натиск върху цената на петрола", каза анализаторът на CMC Markets Тина Тенг, пише Reuters.

"Продължаващите блокирания в Китай може да продължат да тежат върху цените на петрола в краткосрочен план", каза Тенг. Намаляването на цената от Саудитска Арабия също отразява притесненията относно глобалното търсене на петрол, каза тя.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, понижи цените на суровия петрол за Азия и Европа за юни в неделя.

Миналата седмица Brent и WTI се повишиха за втора поредна седмица поради опасения за доставките, след като Европейската комисия предложи поетапно ембарго върху руския петрол като част от най-строгия си пакет от санкции заради конфликта в Украйна. Предложението изисква единодушно гласуване на членовете на ЕС.

В неделя страните от Г-7 обещаха да забранят или постепенно да премахнат вноса на руски петрол, а Вашингтон наложи нови санкции срещу ръководителите на Газпромбанк и други фирми.

Япония, част от Г-7 и един от петте най-големи вносители на суров петрол в света, ще забрани вноса на руски суров суров "по принцип", каза премиерът Фумио Кишида в неделя.