Цените на петрола днес сутринта на азиатските търгове се понижават след излизането на данни за по-голям от очакваното ръст на запасите в САЩ. Това още повече усили безпокойството, че предлагането продължава да превишава търсенето.

Фючърсите за сорта  Brent спаднаха с близо 1 процент – до $41,40 за барел, ката вчера търговията затвори при цена от $41,79 барел. Котировките за американския еталон WTI се понижиха до $40,97 за барел, съобщава Reuters.

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали с 8,8 млн. барела, достигайки рекордното ниво от 531,8 милиона, съобщи Американския институт по петрола (API).Анализаторите очакваха запасите да нараснат с 5,7 милиона барела. Официалните данни на Управлението за енергийна информация към Държавния департамент ще публикува данните си днес по-късно.

В краткосрочна перспектива балансът на световния пазар ще бъде в посока на свръхпредлагане. Това дава основание да се очаква, че наблюдаваната в последните дни тенденция към покачване на цените е неустойчива, се казва в анализа на Phillip Futures.