Петролните цени се покачват по време на търговията в понеделник сутринта на фона на решението на ОПЕК+ да запази текущите квоти за добив на петрол. От днес влизат в сила и санкциите на ЕС и Г 7 за таван за ценови таван на руския петрол.

Към 9:12 часа българско време февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,47, до $86,04 за барел. В петък цената на тези контракти падна с $1,31 (1,5%) до $85,57 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI към същия момент на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват с $0,45 повече - по $80,43 за барел. По време на предишната сесия котировките да WTI се понижиха с $1,24 (1,5%) до $79,98 за барел.

Решението, взето на 5 октомври 2022 г., за намаляване на квотите за производство на петрол с 2 милиона барела на ден от ноември беше "ретроспективно признато от участниците на пазара като необходим и правилен курс на действие за стабилизиране на световните петролни пазари". Това се казва в изявлението след срещата на страните, участващи в споразумението за ограничаване на производството ОПЕК+.

На 3 декември Съветът на ЕС реши да определи ценови таван за суровия петрол, петролните масла и петролните продукти, получени от битуминозни скали, добивани в или изнасяни от Русия, на 60 долара за барел. Ограничението влезе в сила от 5 декември.

Функционирането на механизма за ограничаване на цените ще се преразглежда на всеки два месеца, считано от средата на януари 2023 г., като се вземат предвид промените на пазара. Лимитът ще бъде определен най-малко с 5% под средната пазарна цена за руския петрол и петролни продукти, изчислена въз основа на данни, предоставени от МАЕ.

Русия вече заяви, че работи върху механизъм за забрана на прилагането на нови санкции на ЕС и също така припомни, че не изключва намаляване на производството на петрол.