Цените на петрола се повишават в петък сутринта и завършват на положителна територия за втора поредна седмица на фона на намаляващите запаси в САЩ и подобрените перспективи за търсенето поради облекчаването на ковид ограниченията в Китай.

Пазарът е подкрепен и от очакванията за намаляване на производството на Русия след въвеждането от западните страни на таван на цените на изнасяния петрол. Добивът на петрол в Руската федерация в началото на следващата година може да бъде намален с 500-700 хил. барела на ден поради въвеждането на механизма за ограничаване на цената от страните от ЕС, каза вицепремиерът Александър Новак в интервю за телевизия Русия 24 канал

Към 9:12 часа българско време цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 81,53 долара за барел, което е с 0,55 долара по-скъпо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,22 (1,5%) до $80,98 за барел.

Февруарските фючърси за американвския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с $0,92, до $78,41 за барел. До затваряне на вчерашната търговия стойността на тези контракти падна с $0,8 (1%) до $77,49 за барел.

Търговската активност на пазара на петрол спадна рязко преди празниците, което увеличава неговата ценова волатилност, отбелязва Bloomberg.

"Търговците изглежда са готови за празниците", каза Ед Моя, главен анализатор на петролния пазар в Oanda.

Участниците на пазара следят и новините от САЩ, където добивът на природен газ намалява поради трудни метеорологични условия в ключови производствени региони, които бяха обхванати от снежна буря. Производството на газ в САЩ падна до по-малко от 96 милиарда кубически фута в четвъртък, в сравнение със 100 милиарда фута в сряда, информира Bloomberg.