Цените на петрола продължават да се понижават в петък, след като предния ден паднаха заради изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за намерението да се изпраща на пазара средно 1 милион барела петрол на ден от стратегическия резерв през следващата шест месеца.

Президентът Байдън, изказвайки се в Белия дом, призова американските компании да увеличат производството, за да намалят цените на петрола. Това, наред с други неща, ще намали ролята на износа на енергия от Руската федерация, каза той.

Освен това Байдън предложи на Конгреса да обмисли мерки, които да тласнат американските компании към по-активно производство на суровината.

Цената на юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време в петък е $103,53 за барел. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $6,73 (6%) до $104,71 за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) в къщото време се тъъргуват по $98,97 за барел. В четвъртък цената на тези договори падна със 7,54 долара (7%) до 100,28 долара за барел.

През март Brent се повиши с 6,9%, а WTI - с 4,8%, като за първото тримесечие цените на петрола нараснаха съответно с 39% и 33%.

"По принцип това е временна мярка, предназначена да сведе до минимум пролетното покачване на цените на петрола", каза анализаторът от S&P Global Commodity Insights Маршал Стивс, коментирайки решението на Байдън да освободи петрол от SPR. "Това леко ще увеличи доставките на пазара и съответно ще бъде като таван на цените."

"Войната в Украйна обаче оказва решаващо влияние върху пазара и основният фактор остава възможната загуба на руски петрол", каза експертът, цитиран от Market Watch.

Анализаторите от Goldman Sachs понижиха прогнозата си за цената на Brent за втората половина на 2022 г. с $10 за барел до $125 за барел след появата на информация за плановете на Байдън. Според експертите действията на САЩ няма да решат проблема със "структурния дефицит на петролния пазар".