Цените на петрола растат умерено в понеделник сутринта, след като се повишаваха през предходните седем дни.

Днес към 9:10 ч. българско юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търуват по $113,53 за барел, което е покачване с $0,98 спрямо крайното ниво от предходната сесия. В петък Brent поскъпна с $0,51 до $112,55 за барел.

Юлските фючърси за американския WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпнаха с $0,84, до $111,12 за барел. По време на предходната сесия цената на тези контракти се повиши с $0,39 (0,4%) до $110,28 за барел.

Миналата седмица котировките на петрола завършиха със стабилен ръст - WTI добави около 2,5% в цената, а Brent - около 1% на фона на притесненията на инвеститорите относно предлагането.

"Вниманието на петролния пазар се колебае между по-строга парична политика, причиняваща икономически спад, и намаляване на предлагането на петролни продукти в света", каза Оле Хансен, анализатор в Saxo Bank.

Експертът също така добави, че ситуацията може да се влоши, тъй като китайските власти отменят ограниченията, свързани с коронавируса в Шанхай и търсенето нараства още повече. А доставките на петрол на световния пазар стават все по-ограничени поради продължаващия конфликт в Украйна.

В същото време общият спад на фондовите пазари оказва известен натиск върху пазара. "Трудно е петролът да остане на положителна територия, докато акциите изпитват трудности", каза Робърт Ягер от Mizuho Securities.