Цените на петрола продължават да спадат в петък, след като предния ден котировките рязко се понижаха до нивата от 2 март на фона на опасенията на инвеститорите, свързани с нарастващото напрежение в отношенията между САЩ и Русия.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,10 ч. българско време в петък е 62,93 долара за барел, което е 0,35 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти паднаха с $4,72 (6.9%) - до $63,28 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 59,71 долара за барел, което е 0,29 долара (0,15%) под нивото в края на предходната сесия. В четвъртък стойността на тези договори падна с $4,6 (7,1%) до $60 за барел.

"Напрежението между САЩ и Русия ескалира, а Вашингтон заплашва Москва със санкции" , каза анализаторът на Blue Line Futures Филип Стрейбил пред MarketWatch. "Един от начините Русия да реагира е да удари американските производители на шисти, заливайки пазара с петрол."

Спадът в цените на петрола тази седмица може да се превърне в максимален от октомври - напрмер WTI е поевтинял с 8,5%.

Негативен фактор за пазара е и новият кръг от карантинни ограничения в Европа. Освен това нарастването на доходността на облигациите на Министерството на финансите на САЩ, което доведе до укрепване на долара, както и сигнали за намаляване на търсенето в Азия, допринесоха за спада на петролните цени.