Цените на петрола се стабилизират в сряда сутринта след стабилен ръст през предишната сесия на фона на енергийната криза в Европа.

В региона цената на газа надхвърли нивото от 2000 долара за хиляда кубически метра и експертите отбелязват, че при тези условия търсенето на петролни продукти за производство на електроенергия ще расте.

Пазарът на петрол е подкрепен в сряда и от данните на Американския петролен институт (API), които показаха намаление на суровините запаси в САЩ миналата седмица. Стоковите резерви от петрол в САЩ, според API, са намалели с 3,67 милиона барела. Ако това бъде потвърдено от официалните данни по-късно днес, ще се отбележи спад за четвърта поредна седмица.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. в сряда е $73,99 за барел, което е с $0,01 над тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $2,46 (3,4%) - до $73,98 за барел.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по $71,25 за барел, което е с $0,14 по-високо от крайната цена на предходната сесия. До приключването на търговията във вторник стойността на тези договори нарасна с 2,51 долара (3,7%) и възлезе на 71,12 долара за барел.

През предходни две сесии - в петък и понеделник, Brent поевтиня с 4,7%, а WTI - с 5,7% поради опасения, свързани с бързото разпространение на новия вариант на COVID-19 "Омикрон" и неговите последици за глобалното търсене на петрол.

"Важно е да запомним, че именно спадът в потребителското търсене поради блокирането доведе до логистични проблеми на физическия пазар на петрол, което накара цената на WTI да падне в отрицателна територия миналата година", казва основателят на Sevens Report Research Том Есай.

"Всяка заплаха от такъв спад в търсенето ще допринесе за бягството на инвеститорите от рискове и изтичането на средства от енергийните пазари", цитира експерта Market Watch.