Цените на петрола се повишават в първия работен ден на новата година в очакване на решенията на ОПЕК + за производството на петрол през февруари.

Перспективите за пазара през първата половина на 2021 г. остават смесени, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в неделя, 3 януари, отбелязвайки, че страните от организацията трябва да вземат предвид много потенциални рискове.

Междувременно ситуацията с глобалната епидемия от коронавирус остава неблагоприятна. Британският премиер Борис Джонсън обяви възможността за затягане на карантинните мерки в Англия, докато Япония обмисля възможността за ново извънредно положение в страната.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта, 9,20 българско време, е 53,02 долара за барел, което е с 1,22 долара по-високо от стойността им в края на предишната сесия. В резултат на търговията на 31 декември тези договори нараснаха с 0,17 долара (0,3%) до 51,8 долара за барел.

Февруарските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха до 49,54 долара за барел, което е с 1,02 долара повече от нивото на предишната търговия. Миналия четвъртък, 31 декември, тези фючърсите поскъпнаха с 0,17 долара (0,3%) - до 48,52 долара за барел.

След срещата през декември страните от пакта ОПЕК + се споразумяха за постепенно увеличаване на производството на петрол, рязко намалено миналата година. Така от 1 януари страните от ОПЕК + ще могат да увеличат добива с общо 500 хиляди барела на ден. В същото време министрите решиха да се събират всеки месец, за да вземат решения за нивата на производство в зависимост от пазарната конюнктура, но производството може да се увеличи с максимум 500 хиляди барела на денонощие за месец.

Решението за нивата на производство през февруари ще бъде взето от ОПЕК + в понеделник, 4 януари. По време на предварителна среща в неделя представители на няколко държави, включително Саудитска Арабия, изразиха съмнения относно необходимостта от ново увеличение на добива през февруари, съобщи Bloomberg, позовавайки се на участниците в срещата.

"Ние вярваме, че OПЕК + ще се въздържи от увеличаване на производството на петрол през февруари, тъй като заразените от COVID-19 продължават да нарастват и ваксините се въвеждат по-бавно от очакваното", каза Хелима Крофт, стоков анализатор в RBC Capital Markets.