Цените на петрола се повишават в сряда на фона на новините за въвеждането на американски санкции срещу търговската структура на Роснефт за операции във Венецуела.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта поскъпват с $ 0,41 (1,06%) до $ 58,16 за барел. Във вторник, 18 февруари, цената им се увеличи с $0,08, достигайки 57,75 долара за барел в края на търговската сесия.

Мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачват с $0,42 (1,1%) - до $52,47 за барел. В ход на вчерашната цената им почти не се промени, завършвайки деня около $ 52,05 за барел.

Департаментът за прилагане на санкции (OFAC) на америакнското Министерство на финансите обяви във вторник, че Rosneft Trading SA, швейцарска търговска компания, е в списъка с компаниите, подлежащи на санкции . Въведени са ограничителни мерки за операции във Венецуела, включително доставките на петрол от венецуелската държавна компания PDVSA, по-специално в Западна Африка и Азия. Те не важат за самата Роснефт.

От засегнатата компания нарекоха тези мерки незаконни, необосновани и представляват акт на законодателен произвол. От Роснефт коментираха, че ще помисли за "възможности за правна защита" .

"Санкциите ще дадат само временна почивка и няма да променят структурно пренасищането на пазара." - казва старши пазарният анализатор на Oanda Джефри Халей, цитиран от Bloomberg. Според него "в света все още има твърде много петрол".

Фючърсите на петрола са се повишили от миналата седмица, но цената им е спаднала с почти 15% от началото на годината поради последиците от избухването на коронавирус в Китай, посочва агенцията.

Междувременно Либийската национална петролна корпорация (NOC) обяви евакуацията на цистерни с гориво от пристанището в Триполи. Силите на Либийската национална армия (LNA) по-рано съобщиха, че са стреляли в пристанището на Триполи и според са потопили турски кораб, превозващ оръжие и боеприпаси. Според NOC, снарядът попаднал в непосредствена близост до съд, превозващ втечнен газ.

Правителството на Националното споразумение (PNS) на Либия обяви спирането на преговорите с делегацията на LNA в Женева. Производството на нефт в страната продължава да намалява поради блокирането на съоръженията на нефтената промишленост от LNA. Към понеделник, 17 февруари, производството беше на най-ниското си ниво от 18 януари 2020 г. - 135,745 хиляди барела на ден.