Петролният пазар в сряда продължава подема си благодарение на данните от API за неочаквано понижение на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Покачването на котировките започна още във вторник на фона на съобщенията, че Саудитска Арабия ще намали още добива, а ОПЕК изпълнява условията на споразумението. В тази посока действат и санкциите ва САЩ срещу Иран и Венецуела.

Априлските фючърси за сорта на Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,64 - до $63,06 за барел. В същото време американският еталон WTI с доставка март на март на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгува по $53,65 за барел, с $0,55 повече от края на вчерашната сесия.

В хода на търговията във вторник цената на контрактите за Brent се покачи с $0,91 - до $62,42 за барел, а на WTI - с $0,69 до $53,10 за барел.

По оценка на Американския институт по петрола (API), стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 998 хиляди барела, а на дестилати - с 2,48 млн. барела, но при това резервите от бензин са се покачили с 746 хиляди барела.

Сега инвеститорите очакват излизането по-късно днес на официалните данни за състоянието на запасите от петрол в САЩ.