Цените на петрола в сряда се понижават заради данните на Американския институт за петрола (API) за съществено увеличение на запасите от суровината в САЩ.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес е $65,70 за барел, с $0,40 под нивото на при закриване на вчерашната сесия. Във вторник цената на тези контракти се покачи с $0,76 (1,16%), до $66,1 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,44 - до $60,50 за барел. В края на търговията във вторник тяхната цена се бе покачила с $0,73, до $60,94 за барел.

Цената на петрола Brent, както и на WTI във вторник подскочиха за четвърта сесия поред о максимални от 16 септември равнища. Този подем се дължи на растящия оптимизъм на пазарите по отношение първия етап от търговското споразумение между САЩ и Китай.

В същото време данните на AP, изнесени вчера, показват силен ръст на стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица - с 4,7 млн. барела и на бензин - с 5,6 млн. барела.

Официалната информация на енергийното министерство на СЩ за състоянието на стоковите запаси от суровината горивата ще бъде обнародвана по късно в сряда.