Цените на петрола умерено се покачват в понеделник за сметка на строгата дисциплина, която спазва Саудитска Арабия по отношение на споразумението за съкращаването на добива.

Днес сутринта фючърсите за северно-морския сорт Brent поскъпват с 0,27 процента до $67,49 за барел. В петъчната търговия той покачи цената си с $0,92(1,39%) - до $67,31 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува на ниво $63,82 за барел, с 0,42 процента над цената от края на предишната сесия, когато поскъпна с $0,78 (1,24%) - до $63,55 за барел.

През миналата седмица двата еталонни сорта поскъпнаха съответно - Brent с 3,8%, а WTI -с 3,3%.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих каза в събота, че обемът на производството в страната през януари - март ще бъде на по-ниско ниво от предвиденото за неговата страна в споразумението ОПЕК+.

В края на предишния месец Ройтерс писа, че Риад - най-големият в света износител на петрол, смята да запази експорта си на средно ниво от 7 млн. барела на денонощие през първото тримесечие на годината.

Сега Ал-Фалих потвърждава тази информация. Той посочи също, че страната му внимателно анализира тенденциите на пазара, преди да вземе решение за бъдещата си политика. Възможно е да бъде отслабено ограничаването на производството в рамките на пакта ОПЕК+, но според министъра, най-вероятно това ще стане през 2019 година.

Сред другите фактори подкрепящи днес петролния пазар е спирането на работата на либийското находище Ел-Фил, чиято мощност е 70 хил. барела на денонощие.